Na Obali je nedavno zapihal svež veter in prinesel novo posadko v kulinaričnem hramu z dolgo tradicijo – Marina Portorož je s tem postala epicenter za ljubitelje fine dininga, pa tudi za vinske poznavalce, saj je idejni vodja Sašo Ambrož mojstrsko združil svet gastronomije in enologije.
Na slovenski obali v malem morju povprečnih obedovalnic, ki vabijo bolj kot ne zgolj turiste, že dolgo pogrešamo vrhunsko morsko restavracijo, ki stavi na sveže in lokalne sestavine. No, to se je spremenilo pred štirimi leti, ko je vajeti zaspane restavracije v prvi slovenski marini – Marini Portorož – prevzela ekipa vodje Saše Ambroža in glavnega chefa Jerneja Podpečana, ki sta se nekdaj urila v izolskem Belvederu. Nov koncept, katerega sta poimenovala »Natakar z idejo, kuhar s podpisom, gost z nasmehom«, nas je fasciniral in zato smo se odpravili na degustacijo v restavracijo, ki je v kratkem času postala ponos marine kot tudi celotnega Portoroža.
Ker je bilo ob našem obisku za obedovanje »al fresco« kljub s soncem obsijani terasi z magičnim pogledom na prestižna plovila še malce prehladno, smo zavetje našli v prostornem interierju. Gospod Sašo je z občutkom prijetne intime v mislih za nas izbral privatni kotiček ob kaminu, nad katerim se bohotijo magnum steklenice poznanih vinskih kleti – domačih in tujih. Poslušanje prasketanja ognja v spremljavi nežne jazz glasbe, ogledovanje oljnih slik Dore Plestenjak z motivi slovenske Istre in replike starinske lesene barke, je v trenutku sprostilo misli in nas pripravilo na epikurejsko izkušnjo, kjer uživajo vsi čuti.
Sprehod po šefovem meniju, ki je zvest karakteristikam sezonskosti in lokalnosti, smo začeli s pozdravom iz kuhinje, katerega sta predstavljala mladi sir z baziliko in hišni grisini, glede katerih moramo priznati, da tako hrustljavih še nismo jedli. V ustih ni samo hrustalo, temveč tudi brbotalo, saj smo amuse-bouche pospremili z Albianino elegantno aperitivno penino, pridelano po klasični metodi, ki je naredila lep uvod v bogato vinsko zgodbo Restavracije Marina Portorož.
Nato je iz globin morja na krožnik prispel brancinov sashimi, okrašen s kaviarjem in z drobnjakovo emulzijo, iz prostranih pašnikov pa goveja sekanica s fermentiranim maslom, ki smo jo veselo mazali na še toplo pinso. Obe predjedi sta definitivno očarali, vendar je finemu ambientu restavracije z mnogokaterimi navtičnimi detajli zagotovo bolj pristajala ribja iteracija, katero je na nov nivo popeljala Zarova sveža malvazija s polnim telesom, ki se rojeva na izolskih pobočjih tik ob obali.
V zraku je zadišalo in na mizi se je pojavila topla predjed z nostalgičnim čarom, ki je v spomin priklicala dobrote naših non. Domači pljukanci so se ljubili s fettami istrske klobase kot tudi s Klenarjevim kompleksnim chardonneyem z letnico 2022, ki je bil izbran perfektno.
Spet smo odjadrali do Izole, saj je sommelier za wine pairing izbral Zarovo kreacijo, tokrat v macerirani oranžni izvedbi. Z nagrajenim chardonnayem iz kolekcije Lily’s Vineyard smo stopili še stopničko višje, kar je bilo prav primerno, saj smo dočakali glavni jedi. Sprva smo uživali v tako zelo nežnem poširanem ribjem fileju, da nismo niti potrebovali noža, s čimer se je izvrstno skladal s teksturo špargljevega pireja in jabolčne pene, ki je zaokrožila elemente svežine. Morda malce presenetljivo, a za vrhunec degustacije je zaslužen jelenov file, kajti krožnik je bil res kompleksen, pri čemer je vsak element – ožgano korenje, orehovi štruklji, pire pastinaka in demi-glace omaka – predstavljal košček v mozaiku dobrih okusov. Lahko torej rečemo, da kljub temu da je Marina pristna morska restavracija, odlično poskrbijo tudi za mesojedce.
Gurmanski degustaciji je piko na i postavil duet sladic – ena nepričakovana in druga značilna, s čimer je bil prijeten sončen dan v najlepši marini v Sloveniji zaključen na prav poseben način. Pod imenom Ana in Tonka se je prezentiral lešnikov cheesecake z aromo tonka oreščka, ki je sobival z božanskim moussom mlečne čokolade, v igri tekstur pa sta nastopila še orehov drobljenec in liofilizirane maline. Na drugem delu mize je barve Pirana zastopala Š’torta – avtohotna piranska torta s solnim cvetom in kremo olive, kateri se harmonično poda slana karamelna nota.
Če ste torej željni uživanja v mediteranski kuhinji, ki spoštuje lokalno okolje in tradicionalne prvine, a hkrati nosi inovativen podpis, bo Restavracija Marina Portorož s svojim edinstvenim vzdušjem prava izbira.
www.restavracijamarina.si
Foto: Rok Bužinel