top of page

Zdravilo je strup in strup je zdravilo

Zdravilo je strup in strup je zdravilo. Odvisno od količine. To velja za vse, od sladkorja do alkohola in tobaka. Tobak (nicotiana tabacum) je rastlina, ki so jo tisočletja vzgajali avtohtoni narodi s Karibov in iz Amerike. Uporabljali so ga kot pesticid, zdravilo, za izdelavo tinktur, obližev in seveda za kajenje.



Do pred sto leti so tobak smatrali kot zdravilo, po drugi svetovni vojni pa so tobak in kajenje obtožili kot vzrok za najtežja obolenja na planetu. Od rakastih obolenj vseh delov dihalnega trakta, do možganskih kapi, kardiovaskularnih obolenj… No, kaj se res dogaja za zastori politično-zdravstveno-gospodarskih lobijev, ki so plasirali v javnost take obtožbe, pa nihče ne more natančno potrditi.


Ameriški domorodci so v glavnem uporabljali »pravi tobak«, rustikalno podvrsto tobaka, ki je bila sveta rastlina in se je uporabljala za številne religijske rituale, od žegnanja žetve, lova in ribolova, od slavja ob rojstvu in žalovanju za umrlimi ter seveda kot sredstvo za meditacije, divinacije in pomiritev sprtih strani. Zaradi te simbolike je bil tobak imenovan tudi »pipa miru«. Indijanci so uporabljali tobak tudi kot pesticid in insekticid ter za zdravljenje pljučnih vnetij, bronhitisa in vnetja sinusov. Ja, dobro ste prebrali – Indijanci so samonikli tobak uporabljali kot zdravilo. Zahodna družba to rastlino pozna pod imenom Lobelia inflata ali »indijanski tobak«. Ta rustikalna vrsta tobaka ima neverjetno učinkovitost ter »čisti in regenerira pljuča«.


Španski konkvistadorji so znanje saditve tobaka prenesli v Evropo, a Angleži so svoje podvrste tobaka prinesli iz Severne Amerike, to je iz področja primarne kolonije, ki je dobila naziv po »nedolžni« kraljici Elizabeti I Tudor. Nekdanja kolonija Virginia je postala poznana po istoimenskem tobaku zlate barve in od nekdanje Virginia Tobacco Company so nastala ne le največja tobačna podjetja na svetu, ampak tudi bankirji, naftni magnati, univerze, fundacije itd.

Tobak ima preko šestdeset različnih podvrst, največ jih vzgajata Virginia in Burley. Danes se v glavnem proizvaja v Združenih državah Amerike, Braziliji, Turčiji, državah bivše Sovjetske zveze, Nemčiji in na Kubi. Industrijska masovna proizvodnja tobaka je ustvarila številne vrste cigaret in tržišče, ki šteje okrog trideset odstotkov vse svetovne populacije starejše od osemnajst let.


Od šestdesetih let 20. stoletja je tobak vse bolj in bolj agresivno proglašen za glavni vzrok pljučnega raka, raka bronhijev, grla, nosu in s tem se je začel tobak smatrati za vzrok kardiovaskularnih motenj in ostalih bolezni. Sodobna znanost je našla v tobaku preko petsto nevarnih kemikalij. Sodobna tobačna industrija v proizvodnji sodobnih cigaret uporablja skoraj šesto kemijskih aditivov, ki so v glavnem kancerogeni toksini in povzročajo odvisnost. Ti aditivi v tobak prihajajo preko gnojenja zemljišč, na katerih se tobak sadi, preko zaščitnega škropljenja z insekticidi, s pesticidi in herbicidi ter v največji meri v času industrijske obdelave tobaka v tovarnah. Zaradi tega zastrupljanja tobaka je v cigaretnem dimu benzen (kancerogen in asoicira za nastajanje levkemije), formaldehid (povzroča kancerogena obolenja, probleme na koži in gastrointestinalne probleme), amonijak (dodaja se za povečanje okusa cigaret, zmanjšuje nikotin v cigaretah in je toksičen), aceton (uporablja se kot topilec za ostale kemijske aditive in je toksičen) in še številne druge kemikalije. Čeprav nas vsakodnevno opozarjajo o škodljivosti tobaka, nihče ne želi govoriti o nevarnih strupenih kemikalijah, ki prihajajo v tobak preko zastrupljene zemlje, in o strupenih dodatkih, ki jih dodaja tobačna industrija. Odgovor je enostaven, vseh šesto kemijskih aditivov v cigaretah je odobrenih s strani FDA – krovne ameriške komisije za hrano in zdravila. Vse te kemikalije pa proizvaja industrija in kuje velike dobičke. Čeprav je leta 2009 z zakonom »Tobacco Control Act« določeno, kaj lahko tobačna podjetja dodajajo tobaku v cigaretah, se pozablja, v kako zastrupljeni zemlji vzgajajo tobak.


Organski tobak in tobak brez aditivov ne vsebuje škodljivih kemikalij, na žalost pa tobačna industrija ne promovira in množično ne izdeluje takih cigaret, seveda zaradi vpliva vseh lobijev. Na ta način bi se zmanjšali veliki zaslužki farmacevtskih podjetij, ki prodajajo različna zdravila za odvajanje od kajenja in tablet za pomiritev.


Spoštovana spletna publikacija Green Med Info je objavila podatke o namernem zamolčanju visokega sevanja v tobačnih listih. Ob tem je bila javnost zelo šokirana. Večina bralcev je te podatke kot senzacionalne in neumne zavrnila, vendar je Green Med Info dejansko odkril skrivnost radiacije, ki se skriva pred javnostjo. Ta izvira iz eksplozije prve atomske bombe leta 1945 in kasnejših eksplozij v letu 2000, ki so popolnoma onesnažile našo biosfero.

Sevanje je rastoči svetovni problem, vendar o tem povprečni ljudje ne vemo kaj dosti. Merila za merjenje sevanja in meje dovoljenega sevanja se stalno spreminjajo. Govori se, da raven sevanja očitno ostaja v sprejemljivih mejah. Tobak sam po sebi ni glavni vzrok za povzročitev raka. Glavni vzrok je sevanje. Čeprav tobačna industrija ve, kako odstraniti sevanja iz tobaka s pomočjo kislega izpiranja, tega ne počnejo, ker potem iz tobaka izginejo vse kemikalije, ki povzročajo odvisnost. Leta 1964 je bilo ugotovljeno, da je glavni vzrok sevanja v tobaku polonij 210, ki se ustvari ob razpadu urana, ki je glavno »gorivo« skoraj vsake jedrske eksplozije, ki se je dogodila v zadnjih sedemdesetih letih. Tobak vpije izredno velike količine sevanja v liste, ki se prideluje z umetnimi gnojili. Ekološko pridelan tobak vpije mnogo manj sevanja, še manj kot banane.


Vendar pa niso vsi znanstveniki tisti, ki se zavzemajo proti škodljivosti tobaka. Vse je obrnila na glavo teza, da ravno sevanje škodljivo vpliva na človeško telo. Joe Vialls, znani neodvisni preiskovalec na področju mednarodnih vojaških operacij, je na temo sevanja in učinka tobaka na telo predstavil revolucijo na tem področju s poročilom, katerega naslov se glasi »Kajenje pomaga pri preprečevanju raka na pljučih«. Nekatere vlade vedo, da njihovi dotedanji ukrepi, ki se borijo proti povzročanju pljučnega raka in raka kože v današnjem svetu, nimajo prav dosti učinka. Glavno krivdo valijo na druge, v glavnem na škodljivost tobaka kot takega. V tem poročilu ekološki tobak nikoli ni bil okrivljen za povzročitev bolezni, ponuja pa dokaze, ki zagotavljajo izjemno zdravilnost tobaka za naše zdravje. Nimajo pa vse vlade na svetu istih problemov. Japonska in Grčija imata najvišje število odraslih kadilcev na svetu, vendar imajo najmanjše število pljučnega raka. V neposrednem nasprotju z njimi imajo Amerika, Avstralija, Rusija in nekatere države v južnem Pacifiku najnižjo število odraslih kadilcev na svetu, vendar imajo tudi največje število pljučnega raka. To je velik namig, da zahodnjaška medicina laže, da kajenje tobaka povzroča raka na pljučih. Kot primer: eno leto so izpostavili deset tisoč miši in podgan cigaretnemu dimu v protivrednosti dvesto cigaret na dan in medicinska znanost ni uspela dokazati, da tobačni dim povzroča pljučnega raka.


Profesor Gerhard N. Schrauzer iz University of California, predsednik Mednarodnega združenja za bio in anorgansko kemijo, je pričal pred kongresnim odborom ZDA leta 1982. Dejal je, da so nekateri deli tobačnega dima zelo dobro znani kot proti kancerogene snovi (preprečevanje raka). Nadaljeval je z ugotovitvijo, da z uporabo snovi iz cigaretnega dima zatiramo rakotvorne procese pri živalih in dodal, da nikomur ni nikoli uspelo ustvariti pljučnega raka pri laboratorijskih živalih z vdihovanjem cigaretnega dima in da nikoli ni bilo dokazano, da katera koli sestavina v cigaretnem dimu povzroča pljučnega raka pri ljudeh.


Kaj se je zgodilo z izjemno zanimivim odkritjem Univerze v Louisiani? Profesor Khalid El Sayed in njegovi sodelavci so ugotovili, da sveži tobačni listi zdravijo rak. Takoj po objavi rezultatov raziskav, objavljenih na spletni strani The New Star, je besedilo v nekaj dneh izginilo s spleta.



Najbolj znan tobačni alkaloid je nikotin. General medicine je objavil članek, v katerem je bilo ugotovljeno, da ima nikotin protivnetno učinkovitost, da blokira razvijanje virusa prašičje gripe in stimulira protivnetno delovanje telesa. Čeprav nikotin velja za eno izmed snovi, ki povzroča odvisnost, pa ima dobre učinke na vnetne bolezni, kot so artritis, astma, rak in na ostale vnetne procese, ter pomaga v boju proti izgubi spomina. Live science je odkrila, da nikotin spodbuja zdravljenje možganov in preprečuje sklerozo. To raziskavo so izvedli znanstveniki iz Vanderbilt University. Prav tako so znanstveniki odkrili, da nikotin poveča pozornost in druge kognitivne sposobnosti možganov. Profesor Jeffrey Vance Duke iz University of California je ugotovil, da cigaretni dim zmanjšuje tveganje za razvoj degenerativnih nevroloških bolezni, kot so Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen.


Če nam politični, poslovni in vojaški krogi niso dovolj zameglili znanje o tobaku in njegovih lastnostih, nam celotno zgodbo zameglujejo farmacevtski in medicinski krogi. Močni so interesi glavnih farmacevtskih podjetij na svetu, ki zaslužijo največ s kemoterapevtiki, citostatiki, cepivi, pomirjevali, antipsihotiki, antidepresivi in sredstvi za odvajanje od kajenja in zasvojenosti, vključno s tistimi za opustitev kajenja cigaret. Najbolje prodajano zdravilo za prenehanje kajenja je Pfizerjev preparat Chantix. Pfizer zasluži z njim več kot milijardo dolarjev na leto. Ljudje navadno kadijo zaradi družbenih navad in radovednosti, vendar je na splošno glavni razlog sproščujoč učinek, ki ga ima tobak na uporabnike. Poleg tega čisti organski tobak ščiti pred številnimi boleznimi, motnjami in celo sevanji. Profesor Sterling s Simon Fraser University v Kanadi je morda najbližje resnici. Naredil je študijo, ki je pokazala, da kajenje pomaga ustvariti tanko plast sluza v pljučih, ki tvori zaščitni sloj, ki preprečuje kancerogenim delcem, da prodrejo v tkivo.


Če nas tobak pomirja, pomaga pri miselnih procesih, omogoča boj proti vnetjem in okužbi z gripo ter preprečuje propadanje možganov, ali nas sploh kaj bolj ali manj ohranja normalne v tem napornem in stresnem svetu kot kakšna cigareta dnevno? Bi se kdaj vprašali, zakaj plačana znanost, zlasti farmacija, ne mara tobaka? Da o pomirjevalih in antidepresivih ne bomo niti govorili.

bottom of page