top of page

Gurmanska zelena oaza

Bistro Čad


Kateri Ljubljančan še ni slišal za Gostilno Čad, ki v domačem ambientu pod Rožnikom, le streljaj od mestnega vrveža, kulinarično zgodbo piše že vse od leta 1889? Nov delček v mozaiku dolgoletne gostinske tradicije in predanega družinskega gostoljublja predstavlja Bistro Čad, kjer se razvajanju brbončic z gurmansko obarvanimi chefovskimi stvaritvami lahko prepuščate v objemu zelene narave.



Vse se je začelo, ko je pekovski mojster Jožef Čad odprl vinotoč z dovoljenjem za prodajo domačih pridelkov in pekovskih izdelkov. Skozi leta je Gostilna pri Čadu postala priznana gurmanska destinacija, kamor so Ljubljančani radi zahajali na domače dobrote. Gostilna je slovela po kolinah, okusni kavi s smetano in še posebej po odličnem domačem kruhu in pecivu. Že takrat so se v tej zeleni oazi praznovale številne valete in brucovanja, saj so lahko istočasno postregli kar dvestotim gostom, kar je bilo za tiste čase spoštljiva zmogljivost. Gostilna je uspešno poslovala in tudi v težkih časih druge svetovne vojne so lahko Ljubljančani na znanem vrtu v senci mogočnih kostanjev vsaj za nekaj časa pozabili na tegobe vojne. Tradicijo družinske gostilne so po vojni prekinile družbene spremembe in družina se je morala umakniti iz upravljanja domače obrti. V tistem času je Ljubljana organizirala vsakoletni priznani Ljubljanski vinski sejem, poleg vina pa so obiskovalci spoznavali tudi balkansko kuhinjo. Prvi stalni žar v Ljubljani je bil uveden ravno v tej gostilni. Novost se je izjemno dobro prijela in gostilna je z novo ponudbo ponovno zaslovela. Z nastankom nove države, samostojne Republike Slovenije, so bile družini Čad popravljene krivice in četrta generacija je lahko ponovno prevzela poslovanje v svoji gostilni. Jedilnik so dopolnili in storitve dvignili na višji nivo, gostje pa so hitro opazili znatnejše gostoljubje, prijaznost in domačnost. Navdušile so jih raznolike specialitete z žara, pripravljene z uporabo pravega oglja, kar daje jedem prepoznaven okus in gostilni prepoznaven pečat.



Ljubitelje dobre hrane, ki se že leta in leta vračajo v Gostilno Čad, je lansko leto na posestvu pod Rožnikom presenetil nov moderen kompleks. Svojo gostinsko tradicijo so namreč v družini Čad okronali s štirizvezdičnim butičnim hotelom, pod dizajn katerega so se podpisali v biroju Arhitektura 2211. Po tri leta trajajočem snovanju je nastala izredno zanimiva fasada z lesenimi konstrukcijskimi elementi in s pravljičnimi prepleti senc in sonca. Objekt v osemnajstih razkošnih sobah in suitah, zgolj korak iz osrčja glavnega mesta, ponuja bivanje v mirnem okolišu, poleg tega pa očara tudi z lastnim bistrojem. Tam je koncept kulinarike malce drugačen, saj iz kuhinje ne diši po jedeh s pridihom balkanske kuhinje, temveč je poudarek dan na bogate in zdrave zajtrke, ki jih pripravljajo tako za goste hotela kot za zunanje obiskovalce. Pojedine, s katerimi človek dan začne kot kralj ali kraljica, se osredotočajo na jajčne klasike, med katerimi prednjači poširano jajce na benediktinski način, postreženo v francoskem rogljičku in prelito s hišno holandsko omako. Pri dovršenem, toda nevzvišenem krožniku, sparjenim s slanino in z mlado špinačo, v spremljavi meda in gorčice, glavno vlogo igrajo okusi, kar ne pomeni, da tudi prezentacija ni premišljena. Poleg jajčnih favoritov v Bistroju Čad prav tako prepričajo z domišljenimi sendviči in s slastnimi vaflji, za odličen začetek dneva pa poskrbijo tudi z dišečo kavo in domačo granolo, ki se druži z jagodičevjem in jogurtom. Rek »po jutru se dan pozna« drži kot pribit, a to ne pomeni, da se ne da uživati tudi v večernih urah, kar v Bistroju Čad dokazujejo z izbranimi narezki, z izpiljenimi mesnimi in ribjimi krožniki ter s pisanimi vegetarijanskimi jedmi, vse skupaj pa obogatijo z izbrano žlahtno kapljico ali s kreativnim koktajlom. In sladki finale? Francosko dediščino spoštujejo macaronsi, princeske, eclairji in pite iz maslenega krhkega testa, po domačem pa zadišijo raznovrste torte, ki so prejele že nešteto pohval zadovoljnih gostov.



Gurmanske vtise v Bistroju Čad ob lepem vremenu ustvarjajo na sončnem vrtu ob pogledu na cvetočo naravo, v hladnejših mesecih pa se raziskovanje okusov preseli v modernistično oblikovan interier, kjer vlada sproščeno vzdušje s pomirjujočo energijo svetlega in dizajnersko zasnovanega ambienta.


Foto: Dean Dubokovič


bottom of page