top of page

Zdrava in radostna nosečnost

Gibanje v času nosečnosti


Raziskovalno so potrdili, da gibanje nosečnicam koristi celostno – tako fizično kot mentalno. Raznolika telovadba med nosečnostjo bodočo mamo opolnomoči za izzive poroda, dojenja in materinstva.



Vadba med nosečnostjo koristi tako nosečnici kot tudi nerojenemu otroku, poleg tega pa telesno aktivne nosečnice po porodu praviloma hitreje okrevajo in se lažje znebijo odvečnih kilogramov. Če nosečnica nima zdravstvenih težav ali zapletov, je priporočeno vsakodnevno vsaj pol ure zmerne telovadbe med nosečnostjo. Na ta način se izboljša telesna drža, zmanjša napetost mišic in možnost poškodb. Gibanje med nosečnostjo pomaga tudi pri zmanjšanju bolečin v spodnjem delu hrbta, izboljšuje cirkulacijo in preprečuje nastanek krčnih žil. Telovadba v nosečnosti ne sme biti preveč intenzivna ali zahtevna. Zmerno vadbo najlažje opredelimo kot tisto, kjer nosečnica diha skozi usta, hkrati pa se med dejavnostjo brez težav pogovarja. Če pred nosečnostjo niste bili telesno aktivni, je pomembno, da z vadbo za nosečnice začnete postopoma.



Glede na specifike vaj za nosečnice, je Izidora Vesenjak Dinevski na podlagi 25 let izkušenj zasnovala program »Vadba za nosečnice z Izidoro«, ki temelji na raziskavah, pri katerih Izidora sodeluje z zdravniki iz kar treh univerz. Izidora, ki je program sestavila iz petih delov, je tudi soavtorica znanstvenih člankov na temo vadbe za nosečnice in nudi širok nabor izobraževanj za bodoče starše. Uvodni del programa je namenjen izobraževanju, pogovoru, vprašanjem in aktualnim temam v času nosečnosti, ki zanimajo udeleženke. Veliko časa namenijo porodu, porodnim fazam, porodnim položajem, pozitivnemu soočanju s porodno bolečino, tehnikam dihanja, dojenja, porodnim željam in priporočljivi literaturi. Prav ta izobraževalni del je pomembna dodana vrednost njenih nosečniških vadb, saj ima Izidora kot spremljevalka porodov bogato prakso iz porodnih sob, ki jo z veseljem deli s tečajnicami.



Drugi del programa je namenjen osvajanju sposobnosti globoke sprostitve, saj ima ta več pozitivnih učinkov na telesno in duševno zdravje. Nosečnice lažje in bolje spijo, morebitni glavoboli popustijo. Poveča se zmožnost koncentracije in čustvena stabilnost. Ko se duh umiri in sprosti, se zmanjšajo strahovi in skrbi. Ko tečajnice obvladajo veščino sproščanja, jo lahko zelo koristno uporabijo v času nosečnosti in med samim porodom.



Sledi izvajanje krepilno-razteznih fizičnih vaj, ki izhajajo iz joge in fizioterapije ter so posebej prilagojene in priporočljive za varno vadbo v nosečnosti. Udeleženke izvajajo dihalne vaje in vadijo tehnike, ki jih bodo uporabile med popadki. Naučijo se tudi veliko porodnih položajev, zaradi česar jim bo med porodom udobneje in bodo lažje premagovale porodne bolečine.



Na koncu vadbe se bodoče mamice umirijo z meditacijo, preko katere se povezujejo s še nerojenim otrokom in ozavestijo njegovo prisotnost. Strah pred rojevanjem, s katerim večina pride na tečaj, v veliko primerih popolnoma izgine, nadomesti pa ga radostno pričakovanje poroda. Vadba poteka v sproščujočem ambientu Sončne Vile v Mariboru, tečajnice pa lahko program, s pomočjo katerega bodo z lahkoto stopale po poti materinstva, spremljajo tudi preko spleta.


Foto: Saša Huzjak

bottom of page