top of page

Prelestna igra, petje in ples

Emma Stone


Emma Stone je za sabo pustila tesnobno otroštvo v Arizoni in obrnila nov list v Los Angelesu, kjer se je s svojimi impresivnimi komičnimi in dramskimi talenti kaj kmalu izstrelila med najbolj sijoče hollywoodske zvezde. V briljantnem muzikalu Dežela La La je svetu pokazala svojo najboljšo igro doslej in zasluženo osvojila vsa najpomembnejša priznanja tiste sezone, vključno z opevanim zlatim kipcem.



Medtem ko je Emma Stone stala na odru gledališča Dolby in sprejemala nagrado za najboljšo igralko na letošnjih oskarjih, so ji misli morda ušle na sam začetek: k uri zgodovine v devetem razredu osnovne šole v Arizoni. Tam se je namreč 15-letnica odločila, da se bo izpisala iz šole, preselila v Los Angeles in postala zvezda. Po svojem razodetju je odbrzela domov in naredila predstavitev PowerPoint z naslovom ‘‘Projekt Hollywood’’, s katero je želela za načrt prepričati tudi svoje starše. Kot da to ni dovolj neverjetno, sta le-ta pristala. Poleg verovanja v talent svoje hčere, je obstajal še en pomemben razlog za takšno odločitev. Emma je namreč že od rosnih let trpela za napadi tesnobe in panike, igra in še posebej improvizacijska komedija pa sta se izkazali kot zelo koristni pri lajšanju njenih težav. In tako je najstnica skupaj s svojo mamo pričela živeti v Hollywoodu.


Bila je eden od tisoč novih mladih obrazov, ki vsako leto pridejo v L. A. z upanjem uresničiti svoje sanje in uspeti v izjemno zahtevnem svetu šovbiznisa. Izkazalo se je, da se med in mleko ne cedita, kot je pričakovala, saj dolgo ni dobila priložnosti, da bi pokazala svoj talent. Sreča se ji je nasmehnila leta 2007, ko so jo izbrali za igranje v najstniški komediji Super hudo; vloga je bila sicer manjša, a dovolj opazna, da je Emma pristala na hollywoodskem radarju. Takrat se je zgodila še ena sprememba, ki je vplivala na potek njene kariere: svoje naravno plave lase je na predlog producenta pobarvala v odtenek rubinsko rdeče, ki je postal njen prepoznavni znak. Ponudbe so začele deževati, njeni filmi se predvajati, nakar je glavni vlogi v duhoviti komediji Lahka punca sledila svetovna slava in hkrati izguba anonimnosti.



Pri 26-ih letih, ko se je preizkusila tudi v multimilijonski franšizi Neverjetni Spider-Man, navdušila z odlično igro v drami Služkinje, in oskarjevskem celovečercu Birdman, pa je naredila dolgo želeni korak v svet Broadwaya v muzikalu Cabaret, ki ga je občudovala že kot mladenka. Čeprav je med celotnim obdobjem prikazovanja bolehala za gripo, so bile kritike sijajne. Njeno predstavo je ujelo oko nadarjenega režiserja Damiena Chazella, ki je našel pravo igralko za svoj novi veliki film, sanjsko upodobitev slavnih muzikalov zlate dobe Hollywooda, ki sliši na ime Dežela La La.



Po treh mesecih nenehnih vaj, napornemu 40-dnevnem snemanju in še enemu letu čakanja, da bo končni izdelek prispel v svetovne kinematografe, je bila rdečelasa lepotica zmagoslavna na beneškem filmskem festivalu, ki je pričel zgodovinsko sezono nagrad, ki se je zaključila z neverjetnimi 14-imi nominacijami za najprestižnejšega oskarja. Z upodobitvijo Mie, ambiciozne igralke, ki se zaljubi v jazz pianista, se je Emma izkazala za pravo trojno grožnjo: ne samo da je prepričala s svojo igro, zna tudi prelestno peti in plesati.


Ava Tomlje

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page