top of page

Človek mnogih talentov

Lewis Hamilton


Najuspešnejši živeči britanski športnik, ki se je za vedno vpisal v anale Formule 1, bi bil kar primeren opis za avtomobilskega dirkača Lewisa Hamiltona. A 34-letnik je veliko več kot zgolj športnik; lani se je njegova strast do mode akumulirala v lastni kolekciji, ki jo je zasnoval pod okriljem velikana industrije Tommyja Hilfigerja. Prav tako se že dolgo šušlja tudi o njegovi glasbeni karieri, saj Hamilton ne skriva, da svoj prosti čas najraje preživlja v glasbenem studiu.



Današnji Mercedesov dirkač je od skromnih začetkov v mestu Stevenage, ki leži 44 kilometrov stran od britanske prestolnice, z veliko odrekanja staršev in lastne vneme prilezel res daleč. Zanimanje za dirkanje je pokazal že pri šestih letih, zato sta ga starša vpisala na karting in ga kljub visokim stroškov treningov vedno spodbujala, česar Hamilton ne pozabi tudi danes. Njegov talent so leta 1998 prepoznali pri McLarnu in ga sprejeli v svoj program za mlade upe, po odličnih predstavah v nižjih kategorijah pa so mu devet let kasneje odprli tudi vrata v prestižni svet Formule 1.


Kot prvi temnopolti dirkač v zgodovini športa je imel veliko za dokazati, kar mu je uspelo že v njegovi prvi sezoni. Novinec je namreč zgolj za eno točko izgubil prvenstvo, kar pa je nadoknadil že naslednje leto, ko je na dramatični zadnji dirki sezone postal takratni najmlajši zmagovalec. Po nekaj letih slabših rezultatov je podpisal pogodbo z Mercedesom, kjer se je ponovno srečal z moštvenim kolegom iz otroštva Nicom Rosbergom. A z nastopom turbo-hibridne ere Formule 1 se je Mercedesu in posledično Hamiltonu nasmehnila sreča, saj so srebrne puščice začele svojo dominacijo, ki traja še danes. A hkrati s tem se je vnelo tudi intenzivno rivalstvo z Rosbergom, v katerem pa je prevladal Hamilton z osvojitvijo prvenstva v letih 2014 in 2015, s čimer se je po številu naslovov izenačil s svojim idolom, z mnogo prezgodaj umrlim Brazilcem Ayrtonom Senno.



Po upokojitvi njegovega sovoznika je Hamilton srdito tekmovanje nadaljeval s Ferrarijevim Sebastianom Vettlom, ki mu očitno ni predstavljal tako težkega izziva, saj je Hamilton lani že drugič zapored in petič skupno sezono končal kot šampion, poleg tega pa je v žep pospravil še nekoliko rekordov. Zaradi največ zmag na različnih dirkališčih, osvojenih točk in prvih štartnih položajev v karieri, je velikokrat prepoznan kot najboljši dirkač svoje generacije in eden najuspešnejših posameznikov v zgodovini F1, kjer prednjači legendarni Michael Schumacher.


Toda lansko leto se v Hamiltonov spomin ne bo zasidralo le kot eno najuspešnejših v njegovi karieri – Britanec je dobil kar 11 od 21 dirk in tako postal prvi dirkač, ki je v sezoni zbral kot 400 točk, saj je svojo odlično formo dokazal tudi na drugih področjih. Luč sveta je ugledala njegova prva modna kolekcija, ustvarjena pod budnim očesom Tommyja Hilfigerja, v katero je lahko zlil vso svojo ljubezen do mode in dizajna. Poleg oblikovalskega debija je javnost prvič lahko slišala, kaj je Hamilton vsa ta leta pilil v glasbenem studiu. Pod psevdonimom XNDA je namreč skupaj z izjemno nadarjeno Christino Aguilero na trg postavil svojo prvo pesem, s čimer je dokazal, da je res človek mnogih talentov, ki ga bomo videvali tudi, ko se bo odloči za slovo od Formule 1.


Ava Tomlje




bottom of page