top of page

Šepet med vinogradi

Monte Rosso


Šepet vetra in nežno petje ptic... to je edino, kar gostje v objemu neokrnjene narave slišijo ob okušanju vrhunske žlahtne kapljice in ekstra deviškega oljčnega olja na obširnem posestvu Monte Rosso, ki svoja vrata na široko odpira vsem gurmanom, željnim sprostitve ter raziskovanja idilične istrske pokrajine in njenih magičnih sadov.



Pisalo se je leto 2006, ko se je začela formirati ideja o zakupu velikega zapuščenega kosa zemlje v hrvaški Istri, le streljaj oddaljenega od slovensko-hrvaške meje. Izredna lega ob morju, ki ustvarja odlične mikroklimatske pogoje za rast trt in oljčnih dreves, je namreč obljubljala potencial za kreacijo edinstvenih izdelkov iz dobrot narave. Na novem posestvu Monte Rosso so se zavedali, da pot zagotovo ne bo lahka, saj je bila ogromna parcela povsem zaraščena z makijo, ponekod pa zemlja še nikoli ni bila obdelana. A posebnost območja in želja po stvaritvi nečesa izjemnega sta pretehtali vse ovire; tako so z utrudljivim odstranjevanjem kamenja in grmičevja naredili prvi korak k realizaciji svoje inovativne ideje, pri čemer so nenehno strmeli k odgovornosti do narave. Ko je bila zemlja pripravljena za obdelavo, so začeli s sajenjem, prav tako pa je bilo treba začeti razmišljati o imenu blagovne znamke, pod katero bi tržili svoje bodoče proizvode. Na koncu so izbrali italijansko različico imena vasi Crveni Vrh, kjer se posestvo nahaja – Monte Rosso, saj so želeli izpostaviti poreklo svojih stvaritev in bogato zapuščino ozemlja, kjer se je zgodovinsko prepletala hrvaška, slovenska in italijanska kultura. Danes se na obširnem posestvu, ki se razteza na kar 65 hektarjih, sončijo urejeni nasadi trt, oljk, mandljevcev in sadnega drevja, za katere lastniki skrbijo s posebno pozornostjo, saj želijo ohranjati prvinsko lepoto te krasne istrske pokrajine.



V prvem planu je bila že od samega začetka proizvodnja najboljšega ekstra deviškega oljčnega olja, zato so leta 2009 zasadili skrbno izbrane sorte oljk: istrsko belico, leccino, pendolino, maurino, ascolana in picholine. Pravi geografski položaj za vzgojo oljk, vsakodnevna skrb za nasade skozi vse leto, zgodnja kontrolirana trgatev in predelava v roku le nekaj ur z najsodobnejšo tehnologijo, so dejavniki, ki skupaj z brezkompromisnim stremenjem k spoštovanju narave in filozofiji najvišje mogoče kakovosti omogočajo, da pri Monte Rossu iz leta v leto proizvajajo oljčno olje, ki sodi v sam svetovni vrh. Njegovo vrhunskost, svežo aromo, mamljiv okus, umirjeno pikantnost in prijetno grenkobo dokazujejo s številnimi nagradami, osvojenimi na najprestižnejših tekmovanjih, kot tudi s kemičnimi analizami, ki razkrivajo, da je zlato-zelena tekočina tako bogata z naravnimi antioksidanti polifenoli, da jo lahko štejemo za zdravilno. Da bi zadovoljili raznolika pričakovanja najbolj zahtevnih gurmanov, so na trg lansirali dve različici: Premium, ki mojstrsko združuje šest različnih sort, in enosortno olje iz istrske belice, ki je najbolj prepoznavna avtohtona sorta oljke v Istri in tako povsem odraža področje, iz katerega izvira. Brez dvoma lahko rečemo, da so v svojemu iskanju popolnega ekstra deviškega oljčnega olja našli pravi recept ter naredili prepoznaven in aromatičen izdelek, ki se perfektno poda k mesnim in zelenjavnim jedem z žara, frtalji s šparglji, testeninam z bogatejšimi omakami ter k svežim solatam.



Na drugi strani pa se je vinska zgodba Monte Rossa šele dodobra pričela, saj so svetu svoje prvo vino pokazali pred tremi leti. Malvazija z letnico 2015 je ljubitelje vina očarala z obilo svežine, s kančkom sladkosti, z dolgim pookusom in z mnogimi možnostmi kombiniranja s kulinaričnimi vrhunci, medtem ko jih je Nero 2016, narejen iz sorte Montepulciano d`Abruzzo, pustil brez besed. Nenazadnje je to tipična italijanska sorta, ki je daleč okrog posestva nihče ne proizvaja. Vendar Monte Rossov enolog, priznani zamejski vinar Edi Kante, z izbiro ni brcnil v temo. Z minerali in apnencem bogata istrska prst daje sorti novo dimenzijo, ki se odraža v globoki rubinasti barvi in bogati sadni aromi z notami gozdnih sadežev in višnje. Strast do vina je obrodila tudi izredno nežno in elegantno peneče vino Monteclassico, narejeno iz istrske malvazije po klasični metodi fermentacije kvasovk v steklenicah 12 mesecev pred degožiranjem, medtem ko so za posameznike z jasno razvitim okusom pripravili dva dolgo odležana in zrela vina, za katera so uporabili le najboljše grozdje. Toda zgolj proizvodnja izdelkov, ki pobožajo brbončice, ni edino poslanstvo ekipe Monte Rosso; cilj je ustvarjanje doživetij na njihovemu koščku raja na zemlji, zato so med prostrane nasade skrili tri očarljive kotičke za butično degustacijo, ki razvajajo z dih jemajočimi razgledi na neskončne vinograde in morje v ozadju. Da lahko gostje delček svojega gastronomskega doživljaja odnesejo domov, so na posestvu odprli trgovinico, kjer bodo poleg svojih krasnih vin, večkrat nagrajenih oljčnih olj in slastnih marmelad, v bližnji prihodnosti nudili še lasten češnjev sok, mandljev namaz in druge dobrote, prežete s strastjo kreatorjev znamke Monte Rosso.



bottom of page