top of page

Mojster sodobnega oblikovanja

John Lautner je bil eden najpomembnejših sodobnih arhitektov prejšnjega stoletja, ki je raziskoval odnos človeka in narave do prostora. Lautnerjevim nezamenljivim delom so skupni izrazita geometrijska zasnova in dramatičnost oblike, a hkrati tudi občutek topline, ki jo izžarevajo njegove funkcionalne skuplture.


John Lautner ni vpisal študija arhitekture, diplomiral je namreč iz angleščine, toda kljub temu ga je kmalu zaneslo v vode oblikovanja. Šest let je nabiral znanje pri mojstru Frank Lloyd Wrightu, nato pa se je odločil za samostojno pot in ustanovil lastni biro v Los Angelesu, od koder je ustvarjal sijajne oblike, enakovredne kreacijam njegovega priznanega učitelja. Potemtakem ni nič presenetljivega, da je (bilo) Lautnerjevo delo predmet številnih razstav v domačih Združenih državah in tujini, njegovi objekti pa predstavljeni v raznolikih publikacijah, filmih, videospotih in oglasih. Priznanje Lautnerjeve odličnosti je prišlo tudi v obliki mnogih odličij; med drugim je za svoje življenjske dosežke prejel častivredno zlato medaljo ameriškega inštituta arhitektov.


Med Lautnerjeva najbolj svetovno prepoznana in priznana dela štejemo inovativni Chemosphere, ki ga je zasnoval za mladega letalskega inženirja, kot tudi Silvertop, ki velja za njegovo prvo raziskovanje skulpturskih možnosti monolitnega betona. Omeniti je treba še rezidenco Elrod, katere strop v obliki sončnih žarkov je tako poseben, da je bil uporabljen v Bondovi ekstravaganci Diamonds Are Forever. V Palm Springu se prav tako nahaja veličastna rezidenca Hope, katere glavna značilnost je valovita streha, prebodena z ogromnim okroglim oknom, ki v prostor spušča veliko naravne svetlobe. Članek je žal prekratek, da bi lahko omenili vse impresivne strukture, ki jih je eden najbolj vplivnih arhitektov 20. stoletja ustvaril tekom bogate 60-letne kariere.



bottom of page