top of page

Manj je več

Jacopo Mascheroni


Oblikuje tako, da maksimira svetlobo in integrira arhitekturo v pristen odnos s pokrajino z enostavnim prehajanjem iz notranjega v zunanji prostor. Čistost minimalizma, belih površin v sožitju z naravnimi materiali, kot sta les in kamen, dajejo poseben pečat milanskemu arhitektu Jacopu Mascheroniju in njegovemu studiu JM Architecture.



Rojen v provinci Milano leta 1974 z diplomo na Politehniki v Milanu in zaključeno šolo za arhitekturo v Belleville v Parizu je šolanje potrdil še z diplomo na univerzi Berkley v Kaliforniji leta 1998. S svojim profesionalnim delom je začel v Ameriki leta 1999 s Stanleyem Saitowitzem v družbi Natama Arhitects v San Franciscu, kjer se je posvečal kopici rezidencialnih projektov. Leta 2001 se je preselil v New York k družbi Richard Meier & Partners, kjer je zasedel pozicijo projektnega direktorja in delal na projektu Jesolo Lido Village v bližini Benetk, ki mu je prinesel številne nagrade in priznanja. Posvečal se je tako projektom v Ameriki kot tudi v Evropi. Mascheroni se je kasneje preselil v Milano in ustanovil studio JM Arhitecture, kjer deluje še danes.


V Južnem Baliju, v pokrajini Uluwatu je zaživela vila za uživanje na pečini 60 metrov nad morjem, s 25-metrskim bazenom in veliko cabano – obednico, podom iz tikovine in odprto kuhinjo, ki je srce sanjske vile za preživljanje poletnih počitnic ali še kaj več. Spalni del je skoraj 40 metrov dolg in meji s prekrasno golfarsko trato in palmovci, kar skupaj pričara nepopisne estetske užitke. Glavna spalnica in pet apartmajev z lastnimi vrtovi lahko gosti številno počitniško družbo.



Jesolo Lido Pool Villa nedaleč od nas, blizu Benetk, je eno od najbolj prepoznavnih in uspešnih Jacopovih del. Na njegovo delo smo ponosni tudi v Sloveniji, saj je bila gradnja zaupana slovenskemu proizvajalcu montažnih hiš, podjetju Rihter. Postavljena in opremljena je bila v rekordnih šestih mesecih. Slovensko-italijansko sodelovanje je dokaz, da so standardi gradnje in bivanja ter pričakovanja večine kupcev danes na vedno višji ravni. V podjetju Rihter so dokazali, da znajo uresničiti še tako visoke zahteve in ideje.


Stojan Črnko

bottom of page