top of page

Ustvarjanje svetlobe

Džotiš


Džotiš je vedska znanost oziroma ‘‘po domače’’ kar indijska astrologija, stara modrost, katere namen je opozoriti na povezanost med makrokozmosom (vesoljem) in mikrokozmosom (človekom). Džotiš je znanje, ki nam lahko odgovori na marsikatero vprašanje, ko nas na določeni točki življenja oplazi senca dvoma ali pa vznemiri vprašanje – kako naprej. Bistvo te vede in njenih preventivnih tehnik je osvetliti pot ter pomagati posamezniku, da ‘‘predvideni’’ ugriz tigra spremeni v pik komarja.Januarja 2005 sem se prvič srečala z džotišem. ‘‘Džotiš je vedsko znanje o času, poteh, okoliščinah, kot tudi namenu in smislu bivanja vseh bitij in stvari v tem pojavnem svetu. Vsak človek kot tudi žival, rastlina in predmet, ima(jo) svoj začetek in konec fizičnega obstajanja. Tudi svinčnik je na nek način ‘‘živo bitje’’, sicer ne lula in ne kaka, ‘‘rodi’’ pa se takrat, ko je ustvarjen; to je njegovo rojstvo ter se z našim življenjem (karmo) poveže, ko ga kupimo in z njim prvič pišemo; to je začetek izpolnjevanja njegovega življenjskega poslanstva. Tudi svinčnik ima svojo karmo, lahko je v rokah nekoga, ki se šele uči pisati, ali pa v rokah pisatelja. Vse, kar je ustvarjeno, ima svoj začetek in konec. Džotiš osvetljuje poti bitij in stvari v smislu ozaveščanja. Glavni namen džotiša je vnašanje sprememb in svetlobe v naša življenja, zato nikakor ni namenjen predvidevanju prihodnjih dogodkov, saj, ‘‘če bi k njemu pristopili na tak način, bi zgrešili njegov temeljni namen – spremembo.’’ Naj ponazorim to z vremensko napovedjo. Če je napovedano deževno vreme, lahko, ko gremo od doma, s seboj vzamemo dežnik, lahko pa tudi ne. Torej, mi smo soustvarjalci, mi izbiramo. Tako je tudi z džotišem, ki je le neke vrste usmeritev. Poglejte, bom povedala primer: ko se ti ‘‘odpre’’ določeno področje življenja (astrološki izraz bi bil 8. hiša), je to povezano s karmičnimi zapleti. Življenje postane kot centrifuga in ti si potegnjen vanjo. Lahko se ti začnejo dogajati izsiljevanja, se srečaš z raznimi tabu temami, lahko bankrotiraš ali se ‘‘predajaš’’ ilegalnim dejanjem kot tudi nepotešenim seksualnim užitkom. Vsekakor pa je to področje odlična možnost in podpora, da se človek posveti raziskovanju, spremembam, izobraževanju v smeri neraziskanih področij, razvoju intuicije in še čemu.


Čas ‘‘odprte’’ 8. hiše je izjemno primeren čas za preobrazbo – česarkoli. Džotiš človeku v bistvu ponuja preventivo, napovedi prihodnosti pa ne. Če sprašujete za prihodnost in iščete odgovor, kaj se mi bo zgodilo, je to tako, kot bi avtokarto spraševal, kako pridem do Pariza. Avtokarta tega ne ve, pokaže ti le vse poti, ki vodijo do francoske prestolnice, ti pa SAM izbereš, po kateri boš potoval – torej, ti si kreator in soustvarjalec svojega življenja. Džotiš je v pravzaprav čista matematika in statistika, planeti (Mars, Saturn, Venera in ostali) so samo prispodoba oziroma korelacija za energijsko strukturo posameznika. S pomočjo njihove postavitve se odraža karmično stanje živega ali neživega bitja, vsega kar je ustvarjeno na planetu Zemlja. Današnji človek verjame zgolj v to, kar je matematično in statistično dokazljivo, kar lahko ‘‘prime v roke’’ in otipa. Ljudje so nekoč imeli oziroma čutili tudi energijsko povezanost, pravimo, da so bili bolj energijsko odprti od večine ljudi v današnjem času. Tako nekako, kot bi energijo ‘‘videli’’. Na primer: najverjetneje niso videli svinčnik le kot svinčnik, pač pa so videli tudi njegovo energijsko strukturo. In ko so tako ‘‘gledali’’ celoten pojavni svet, ki jih obdaja, so videli, da določene stvari (predmeti, barve, hrana, poklici oz. poslanstva …) podobno vibrirajo ter jih ‘‘pokupčkali’’. Ker so vedeli, da prihaja čas pozabe in da človek ne bo več ‘’videl’’ vsega tega, so nam na nek način želeli ohraniti védenje, da nismo samo telo in osebnost, temveč tudi energija. Usmerili so se v naš sončni sistem in znanje povezali z devetimi naravnimi načeli (z devetimi nebesnimi telesi, ki so najbližje Zemlji) ter postavili matematični sistem – džotiš. Tako danes, s pomočjo interpretacije trenutka rojstva (mi to imenujemo postavitev planetov), lahko potegnemo korelacijo, kako je sestavljen pojavni svet posameznika in kako različen odstotek teh načel v nas privablja različne življenjske (pre)izkušnje. Sam džotiš pa ima tudi manjša ozvezdja, ki jih upošteva pri preračunih, ter življenjska obdobja in življenjske naloge, kar je pravzaprav perla džotiša. Vsako naravno načelo (njih devet) nosi svojo karmo in dharmo, da pa bi izkusili (doživeli) čisto vse, bi morali živeti kar 120 let (tolikšen je časovni seštevek vseh devetih naravnih načel, ki se izmenjujejo v življenjskih obdobjih). Torej, 120 let, da bi se posameznik srečal z vso ‘‘naloženo’’ karmo in dharmo. Ta življenjska obdobja so pripomoček za usmeritev potuj do Pariza skozi Rim. Ali pa mogoče celo čez London, kjer je pot dosti daljša, toda je varnejša in potovanje do cilja bo prijetnejše. To je džotiš. Veste, larifari pa je, da ti lahko s pomočjo džotiša izračunaš trenutek svoje smrti, tega se ne da! Vsak posameznik ima svobodno voljo in modro jo je ‘‘uveljaviti’’.


Džotiš temelji na preventivnih tehnikah, s katerimi harmoniziramo naravna načela, iz katerih smo sestavljeni, in pripomore k ozaveščanju svobodne volje. Zelo konkretno nam ponuja tudi spoznanje o naših osebnostnih in fizičnih lastnostih, podvrženosti določenim boleznim, notranjih bojih in nezavednih vzorcih. Lahko nam pomaga ozavestiti, česa naj več ne počnemo in katere vzorce moramo čim prej spremeniti, da bomo živeli bolj kvalitetno.

Zaradi študija džotiša sem večkrat potovala v Indijo. Najprej sem bila nad Indijo, pravzaprav današnjimi Indijci, kar malo razočarana in žalostna, saj tam nisem našla take Indije, niti Indijcev, kot to opisuje džotiš, kot to opisujejo starodavne Vede. Po premisleku sem ugotovila, naj razočaranje kar hitro predelam, saj je to moja lastna optimistična zabloda in da nimam pravice biti razočarana. Tako pač je in je pravzaprav logično, saj je čas od nastanka Ved in džotiša zelo ostarel, le jaz, večni optimist, sem pričakovala … nemogoče. Danes sem izjemno hvaležna, da so nam okoliščine omogočile, da se je na današnjem ozemlju Indije ohranilo tako čudovito znanje, kot je džotiš. Najtežje mi je bilo dojeti, da so tudi Indijci ‘’zaspali’’ v religiji in pozabili na bistvo. Pozabili na najpomembnejšo stvar, in to je, da je bog (energija) tudi v nas, ne samo izven nas. Ne bomo ga našli niti v cerkvah, kipcih in svetinjah, če ga iščemo izven sebe. Domuje zgolj v naši Biti.Razlika med džotišem in zahodno astrologijo je v premiku Zemljine osi (t. i. precesija)

Poleg do minute natančno zapisanega časa rojstva, datuma, kraja in države rojstva, džotiš pri svojih matematičnih preračunih upošteva tudi premikanje Zemljine osi – precesijo, česar nam poznana zahodna astrologija žal ne. Zahodna astrologija je dogovorna. Astrološko znamenje Raka se pri zahodni astrologiji vedno začne 22. junija in traja do 22. julija. In to je tako, že koliko tisoč let? Ali mislite, da se Zemlja znotraj sončnega sistema, katerega del smo, ne giblje – da je kar statična? Ali mislite, da se situacija v 2016. letih znotraj sončnega sistema ni čisto nič spremenila? Da se Zemljina os premika (za en krog potrebuje cca. 26.000 let), so na Vzhodu vedeli že davno in ob tem nedavnem odkritju so bili nekateri naši astronomi zaprepadeni nad tako natančnimi izračuni gibanja nebesnih teles, kot jih upošteva znanje džotiša.


Džotiš ravno tako uporablja dvanajst astroloških znamenj kot zahodna astrologija, vendar je, zaradi upoštevanja precesije (ki v današnjem času znaša že cca. 24 stopinj, kar je enako cca. 24 dni zamika), podznamenje ali ascendent kot tudi ostali planeti največkrat drugačen, kot v nam poznanih zahodnih astroloških izrisih. Največkrat se zgodi, da se podznak spremeni za eno astrološko znamenje nazaj; npr. če ste po zahodnem horoskopu rojeni v podznaku Leva, ste po džotišu najverjetneje Rak. Če imate po zahodnem horoskopu Sonce v Raku, ga imate po džotiš preračunih najverjetneje v Dvojčkih. Razlike so precej očitne, kajne?


S pomočjo džotiša lahko znotraj določenega časovnega obdobja določimo tudi najbolj optimalen dan za posameznika, za različne začetke (poroko, selitev, nakup avtomobila, otvoritev podjetja ali trgovine, podpis pogodbe itd.) in določimo težja življenjska obdobja, kot so npr. Sade sati.Prevzemite odgovornost

Džotiš nam lahko osvetli življenjsko pot in s tem pomaga, da prevzamemo krmilo lastnega življenja v svoje roke. Je duhovna tehnika, ki podpira spremembo, ampak zahteva tudi sprejemanje. Če se vam na primer v partnerskih odnosih pojavljajo vedno iste težave, ki si jih ne znate razložiti, vam bo morda prav džotiš dal odgovor, zakaj so stvari takšne, kot so. S pomočjo interpretacije karmičnega vzorca, ki ga vsak posameznik prinese na svet s svojim rojstvom, je pravzaprav to tudi mogoče.


Zavedati se dejstva, da smo soustvarjalci našega vsakdana, je ključno, in da je pomemben današnji dan in da ‘‘moji odzivi kreirajo mojo sedanjost in prihodnost kot tudi spreminjajo preteklost’’. Tako deluje kvantni delec. Tako deluje to vesolje in z njim tudi mi. S prinašanjem svetlobe ali džotiša spoznamo, da so v našem življenju možne spremembe, istočasno pa si morate dovoliti živeti tudi iz dneva v dan in se veseliti majhnih radosti, čutiti življenje znotraj sebe! To je mojstrstvo! Duhovnost ni nič drugega kot Biti človek v pravem pomenu besede ter se radostiti vsega, kar nam pride nasproti. Čas teče, življenje nosi (pre)izkušnje in mi zorimo; pravzaprav nabiramo izkušnje. Kajti življenje je pravzaprav namenjeno zgolj temu – nabiranju izkušenj (brez sodb, ali je nekaj dobro ali slabo). Sprejeti dejstvo, da nekaj pač tako je in s tem vpeljati spremembo lastnega odziva na stvari, dogodke... In kaj se zgodi, ko storimo slednje? Zgodi se malo, majceno razsvetljenje.


Zarja Fišter

www.AstroJyotish.eu


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page