top of page

Razvajanje po rusko

Updated: Jul 7, 2020

Ruska dača


Vila Ruska dača ni zasnovana kot muzej – kot vedno enaka, v preteklost ujeta zgodba. Prav nasprotno. Predstavlja kulturno in zgodovinsko okolje doživetij, ki odražajo življenje premožnejšega slovenskega meščanstva z začetka 20. stoletja. Je živahno, vedno zanimivo, dinamično okolje, ki navdušuje z raznolikimi dogodki, v katerih si spretno podajajo roke zgodovinska dejstva in sodobna kreativnost. Ruska dača je zato dih jemajoč prostor in hkrati navdihujoč ambient.



Iz pregleda arhivskih dokumentov je razvidno, da je bila stavbna parcela, na kateri danes stoji vila Ruska dača, prvič vpisana v zemljiško knjigo leta 1879, ko je njen lastnik postal Blaž Černe. Ta je tri leta kasneje zgradil prvoten objekt, kateremu je bila dodeljena hišna številka Zgornje Gameljne 35. Černetovi so na začetku 20. stoletja hišo prodali ljubljanskemu veletrgovcu in posestniku Francu Petriču, ki jo je preobrazil v lepotico ruskega značaja in izgleda, kakršno poznamo danes. Z zaključkom prenove je v zemljiški knjigi pridobila status vile, zato je postala znana kot »Vila Petrič«, v kateri je bogata šestčlanska družina preživljala svoje vikende. Ker je bila vila tedaj v svojem najlepšem obdobju, se je sedanji novi lastnik dr. Aleš Musar odločil, da podeželsko hišo obnovi skladno s tem časom. Leta 2011 je bila Ruska dača v Zgornjih Gameljnah razglašena za kulturni spomenik, zato so prenovo izvedli pod budnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Več kot desetletje zapuščena in propadajoča krasotica je tako dobila nazaj podobo, v kateri je sijala pred prvo svetovno vojno. Vsak kos lesa so restavratorji vzeli v roke in skrbno ocenili, ali ga je mogoče obnoviti ali je potrebno izdelati repliko. Obnovljeni so vsi vitraži in tlaki, lesen stop, štiribarvni brušeni terazzo in posebne notranje poslikave sten v posameznih sobah. Pri opremljanju so pazili tudi na najmanjše detajle: vsak kos pohištva, slika, skodelica, vaza, knjiga, lestenec, stenska luč – vse je bilo skrbno izbrano in sega v čas med prelomom stoletja in prvo svetovno vojno, zato vila Ruska dača prinaša izpopolnitev turistične, kulturne, kulinarične in doživljajske ponudbe ne le Gameljnam in Ljubljani, ampak vsej Sloveniji.



Ker želijo novi lastniki z vsemi zainteresiranimi deliti veličasten interier vile, organizirajo vodene oglede hiše, ki predstavljajo potovanje v preteklost. V čas in obdobje, iz katerega še vedno sestavljamo koščke v mozaiku neznanega. Gre za izjemno zanimivo zgodovinsko in umetniško zgodbo, ki bogati obiskovalce v poznavanju domače dediščine z začetka 20. stoletja. Ogled Ruske dače lahko postane pravcato doživetje, saj na željo strank pripravljajo raznolike pogostitve; nekaj res posebnega je cesarska večerja, ki je »replika« večerje s svečanega banketa, ki je bila 2. decembra 1908 v ljubljanskem hotelu Union postrežena gostom ob praznovanju 60-letnice vladanja cesarja Franca Jožefa. Historičen obed med posameznimi hodi spremlja gledališka predstava, ki je avtorsko delo ekipe Ruske dače.

Zaradi primestne lege in bližine pomirjajočega potoka Gameljščica, je posestvo Ruska dača odlično za odklop od mestnega vrveža in hitrega tempa življenja, še posebej v toplih mesecih, ko zaživi letni vrt s kavarno. Tam goste razvajajo s priznano italijansko kavo Illy in z raznolikimi čaji najstarejše čajne hiše v Evropi Dammann Fréres, ki jih postrežejo v izbranem porcelanu ugledne manufakture Royal Copenhagen, ustanovljene davnega leta 1775 pod zaščito danske kraljice. Gastronomsko ponudbo so dopolnili s tortami in z macroni velemojstra slaščičarstva Karima Merdjadija ter z lastnim šampanjcem in kaviarjem, ki šarmantno in elegantno popeljeta v družbo elitnega meščanstva z začetka 20. stoletja.



Kavarna gosti številne kulturne in umetniške butične dogodke, ki so še posebej čarobni ob poletnih večerih pod zvezdami. Ker ima posestvo nepozabno romantično noto, je Ruska dača tudi idealen prostor za poročno slavje. Za doživetje udobja in izkušnje v kraljevski limuzini, s katero se lahko popestri posebne obletnice in rojstne dneve, pa tudi druge dogodke in pogostitve, so lastniki vile pridobili unikatno vozilo Rolls-Royce Phantom VI, narejeno za britansko princeso Aleksandro. V spremstvu limuzine sta vedno dva sodelavca Ruske dače, ki bosta poskrbela, da se bodo dame počutile kot princese, gospodje pa kot kralji.




Ker je današnji lastnik impresivnega posestva dr. Aleš Musar velik ljubitelj zgodovine, umetnosti, kulinarike in potovanj, kot turistični vodnik pod okriljem Ruske dače popotnike spremlja v raznolike dežele, kjer so se rojevale civilizacije. Specialiteta agencije so popotovanja v prostrano Rusijo, kjer majhnim skupinam z osebnim pristopom ustvarjajo nepozabne spomine. Poleg veličastne Moskve, katere sloves so v svet ponesli znani ruski literati, znanstveniki in astronavti, so najbolj popularne destinacije še prestolnica ruskih carjev Sankt Peterburg, dežela vulkanov, ledu in medvedov, Kamčatka ter skrivnostna Sibirija z znamenitim Bajkalskim jezerom in s transsibirsko železnico.




bottom of page