top of page

Arhitekturni dragulji Evrope

Updated: May 24, 2018

Srednjeveške kamnite stene, visoki stolpi, mogočni mostovi... Gradovi predstavljajo nekatere največje arhitekturne dosežke na svetu in ni boljšega mesta za videti dokaz njihove briljantnosti kot v Evropi, kjer v vsakem kotičku najdemo skrivnostne utrdbe, pravljične gradove in kraljeve palače, ki vabijo s svojimi zgodbami in legendami. Pred vami je seznam desetih najlepših gradov stare celine.


Mont Saint-Michel, Francija

Na obalah Normandije ponosno stoji slikovita vasica Mont Saint-Michel, ki je s kopnim povezana le z ozkim nasipom. Zgrajena je okoli samostana, ki je skozi zgodovino imel pomembno versko in vojaško vlogo; ker je bil nepremagljiv proti angleškim poskusom zavzetja je postal eden izmed simbolov Francije. Veličasten primer srednjeveške arhitekture, ki je bil s strani UNESCA potrjen kot kulturni in zgodovinski spomenik, je poseben predvsem zaradi močne morske bibavice, ki vasico dnevno spreminja iz polotoka v otok.


Grad Chillon, Švica V čudovitem okolju Ženevskega jezera in mogočnih Alp se nahaja najbolj znana zgodovinska znamenitost v Švici – Château de Chillon, ki izhaja še iz Rimskega imperija, ko je bil zgrajen, da bi varoval pot skozi Alpe. Od takrat se je sto samostojnih zgradb postopamo povezalo v današnji očarljiv grad, ki je v tisočletni zgodovini navdahnil številne umetnike, ki so ga omenjali v svojih delih – od Jeana-Jacquesa Rousseauja, Eugènea Delacroixa in Gustavea Courbeta do Lorda Byrona, ki je grad upodobil v svoji slavni pesnitvi Ujetnik Chillona.


Grad Neuschwanstein, Nemčija Pravljični grad Neuschwanstein, ki leži na vrhu hriba v južni Bavarski, je v 19. stoletju naročil zgraditi samotarski kralj Ludvik II. Bavarski kot zatočišče pred javnim življenjem. Toda že nekaj tednov po njegovi smrti je postal odprt javnosti; sedaj ga letno obišče 1,4 milijona turistov, medtem ko se poleti kar šest tisoč ljudi sprehaja po prostorih, namenjenih enemu stanovalcu. Prečudovit romantični grad, ki se v prevodu imenuje ''novi labodji kamen'', je navdušil tudi Walta Disneyja, kateremu je bil v navdih pri ustvarjanju ikoničnega Disneyjevega gradu, ki je poleg tematskih parkov uporabljen tudi na njihovem logotipu.


Grad Segovia, Španija

Iz skalnate pečine v starem španskem mestu Segovia se dviga grad Alcázar de Segovia, ki je bil v 12. stoletju oblikovan kot utrdba pred Arabci, zato je prejel posebno arhitekturo v obliki ladijskega premca. V srednjem veku je igral vlogo ključne trdnjave v obrambi kraljestva, ni pa bil samo varen, ampak tudi osupljivo lep, zato je prav tako služil kot kraljeva palača, ki se je v zgodovino zapisala kot ena najbolj znanih na svetu.


Grad Malbork, Poljska

Še ena osupljiva srednjeveška utrdba je grad Malbork, katerega je zgradil red tevtonskih vitezov kot del njihovega osvajanja tedanje Prusije. Mogočna križarska mojstrovina iz 13. stoletja ponosno nosi naziva največji grad na svetu in največja opečnata zgradba v Evropi. V zadnjih desetletjih je bil grad Malbork velikokrat prizorišče snemanja zgodovinskih filmov, obiskovalci pa si lahko na tradicionalnem Festivalu stare kulture tudi v živo ogledajo uprizoritve srednjeveških viteških turnirjev, poleg tega pa lahko oči napasejo v grajskem muzeju, ki velja za eno največjih zbirk srednjeveških predmetov v Evropi.


Praški grad, Češka

Na levem bregu Vltave, ki teče skozi staro mestno jedro Prage, se nahaja baročni Praški grad, ki je bil v preteklosti sedež rimskih cesarjev in čeških kraljev, danes pa je uradna rezidenca predsednika Češke republike. Zgodovina enega največjih gradov na svetu sega do v 9. stoletje s cerkvijo Svete Marije, toda do 18. stoletja so grajski kompleks večkrat razširili ter danes vključuje gotsko katedralo svetega Vida iz 14. stoletja in baročno baziliko svetega Jurija iz 10. stoletja. Obiskovalci se lahko povzpnejo tudi na zvonik – najvišjo točko gradu, od koder je čudovit razgled na Hradčane.


Grad Bran, Romunija

Grad Bran je svetovno znan kot grad grofa Drakule, čeprav sloviti krvoločni vladar Vlad Tepeš, ki je bil navdih za roman Brama Stokerja Drakula, ni nikoli bival v njem, preživel je le nekaj dni zaprt v grajski ječi, ko so Turki obvladovali Transilvanijo. In ravno kot odgovor na turške napade so stoletje prej zgradili to srednjeveško utrdbo, ki visoko nad karpatskimi gozdovi na vrhu strme skale s svojimi našpičenimi stolpovi izgleda izjemno mogočno.


Grad Chambord, Francija

Renesančni grad Château de Chambord je največji v dolini Loire, sicer svetovno znani po čudovitih gradovih. Palačo obdaja gozd z veliko divjimi prašiči, zaradi česar jo je tam dal zgraditi stasten lovec, kralj Franc I., ki jo je želel uporabljati le kot svojo lovsko rezidenco. A končni izdelek predstavlja veliko več kot to: grad je eleganten in impozanten, resnično primeren za kralja. Svoj pečat na arhitekturnem dragulju je pustil tudi vizionar Leonardo da Vinci, ki je postavil znamenito dvojno spiralasto stopnišče, katero sega od tal do vrha gradu.


Grad Windsor, Velika Britanija Windsor je najstarejši in najdlje neprekinjeno poseljeni grad na svetu, ki ga je v 11. stoletju zgradil Viljem Osvajalec, danes pa je najljubši počitniški dom kraljice Elizabete. Poleg glavnih prostorov, kjer že skoraj tisoč let domujejo britanske kraljeve družine, Windsor sestavlja še kapelica Svetega Jurija, ki je po mnenju zgodovinarjev eden izmed največjih dosežkov britanske gotske arhitekture. Obdana z vrtovi in gozdovi, ta impresivna srednjeveška graščina predstavlja potovanje nazaj v preteklost.


Predjamski grad, Slovenija Visoko v skali Predjamski grad kraljuje že dobrih 800 let in je s svojimi skrivnostnimi podzemnimi rovi globalna posebnost. Največji jamski grad na svetu je najbolj znan kot skrivališče viteza Erazma Predjamskega, o katerem legenda pravi, da se je oskrboval s hrano in pijačo skozi skrivni rov in se tako več kot leto dni upiral cesarjevi vojski. Hrabri Erazem naj bi ostal nepremagan, če ga ne bi izdal eden od njegovih služabnikov.


bottom of page