V kolikor se nameravate podati na raziskovanje naravnih lepot hrvaške Istre, nikakor ne smete izpustiti obiska Konobe Most, kjer goste v pristni rustikalni atmosferi seznanjajo s čari istrske kuhinje. Pri tem ne filozofirajo preveč, temveč jih vodi vizija dovršenih sezonskih krožnikov, kreiranih s svežimi in z lokalnimi sestavinami.
Eden od biserov istrskega polotoka je gotovo dolina reke Mirne, koder se je še vladarica habsburških dežel Marija Terezija ustavljala in nabirala cenjene tartufe na poti iz Trsta na Dunaj. V okolici Buzeta, mesta bogate zgodovine, domuje Konoba Most, ki simbolizira steber gastronomije in kulture z vestnim prenašanjem tradicije iz roda v rod že štiri generacije.

Ponosno nosi naziv ene najstarejših konob v Istri, katere začetki segajo v daljno leto 1933. Njena zgodba se je začela pisati z družino Marinac, ko je pranono današnjih lastnikov iz strasti do dobre hrane ponosno odprl vrata gostilne, tedaj imenovane Trattoria al Ponte. Danes sta glavni protagonistki chefinji Nilda in Majda Marinac, ki ostajata zvesti preverjenim receptom svojih non; celotna filozofija kuhinje sloni na spoštovanju dediščine prednikov kot tudi okolja, zato se pri ustvarjanju jedi poslužujejo avtentičnih lokalnih pridelkov.
Na račun skoraj stoletne tradicije, topline gostiteljev in njihove predanosti svojemu delu, so se dobro uveljavili med hedonisti, ki se v konobo vedno znova vračajo. A to ne pomeni, da jih vedno pričakajo enake jedi; kljub temu da v Konobi Most ostajajo predani istrskim specialitetam, vse temelji na sezonskih živilih, zato se jedilnik dopolnjuje in menja; tako boste v pomladnem času lahko uživali v dobrotah iz divjih špargljev, medtem ko bo jesen očarala z okusi podzemnega dragulja – tartufa.
Vedno pa se gostje lahko zanesejo na tradicionalne istrske poslastice, kot so tipična mineštra Bobiči, bogat divjačinski golaž po receptu none Kamen in da ne pozabimo še na fantastične mesnine in sire, katere spremljata ravnokar pečen kruh in hišno oljčno olje. V Konobi Most so pravi mojstri tudi v pripravi ročnih narejenih svežih testenin – njokov, fužev, pljukancev, rezancev, raviolov – in sočnega komada mesa, ne glede na to, ali ste pristaš ombola, klobasic ali biftka. Razvajanje z delicijami v prijetnem rustikalnem ambientu ni zaokroženo brez žlahtne kapljice, zato je gostoljubna družina Marinac na vinsko karto skrbno uvrstila ključne lokalne predstavnike, ki skupaj z domačim kolačem iz kutine in s hrustljavimi kroštolami naredijo piko na i gastronomskemu izkustvu v Konobi Most.
Foto: Alessia Stelko