top of page

Brezskrbno uživanje v poletju

Zaščita otroške kože pred soncem


Ob bližajočih se poletnih dneh družine nestrpno pričakujejo veselo sezono pobegov na prostem in neskončnih pustolovščin za svoje najmlajše. Da bi v teh dragocenih trenutkih čim bolj izkoristili možnosti za zabavo, je ključnega pomena priprava. Starši skrbno organizirajo arzenal pripomočkov za poletne izlete svojih otrok, od nabora vodnih igrač do repertoarja osvežilnih prigrizkov. S pričakovanjem poletja, polnega smeha, raziskovanja in neizmernega veselja, pa starši ne smejo pozabiti tudi na zaščito pred soncem in izbor otroški koži prijazne sončne kreme, s čimer se lahko brezskrbno odpravijo na pot za spomine, obsijane s soncem.Ste pripravljeni na poletje in zabavo na soncu? Da bo ta brezskrbna, poskrbite za zaščito kože vaših sončkov, pri čemer vam lahko pomagajo spodnji nasveti.


Na otroških vozičkih uporabljajte senčnik

Dojenčke, mlajše od 6 mesecev, je treba imeti v senci in jih ne izpostavljati neposredni sončni svetlobi. Njihova koža je namreč preobčutljiva in še ne vsebuje dovolj melanina; melanin je pigment, ki daje lasem in očem barvo in zagotavlja določeno naravno zaščito pred sončnimi žarki.

Tudi starejše dojenčke in malčke ne smemo izpostavljati soncu, še posebej med 11. in 15. uro, ko je sonce najmočnejše. Dobra ideja je torej na otroški voziček namestiti senčnik za zaščito otroške kože pred soncem. Vendar ne nameščajte kar kosa tkanine na voziček – to lahko otroku sicer naredi senco, lahko pa mu postane tudi zelo vroče v vozičku, saj tkanina preprečuje pretok zraka.Izberite otroški koži prijazno sončno kremo

Ko gre za najdražje, je dovolj dobro le najboljše – zato izberite sončno kremo, ki je primerna za vse tipe kože, tudi za najbolj nežno in občutljivo. Krema za zaščito pred soncem danske blagovne znamke Bambo Nature ne vsebuje ne dišav ne barvil. Nežna in lepo mazljiva formula se enostavno nanaša in hitro vpije, vaša koža ali koža vašega otroka pa bo zaščitena in svilnato mehka. Celotna kolekcija sončnih krem za zaščito pred soncem Bambo Nature (z zaščitnim faktorjem 30 in zaščitnim faktorjem 50) je dermatološko testirana, preizkušeno vodoodporna, 100 % veganska, ne vpliva škodljivo na življenje v morju (Reef-Safe) in kar je najpomembnejše, ščiti tako pred žarki UVA kot UVB – kar pomeni, da jo lahko brezskrbno uporabljate. Kreme se ponašajo tudi s certifikatoma Nordic Swan Ecolabel in Asthma Allergy Nordic. Nordic Swan Ecolabel ocenjuje vpliv izdelkov na okolje skozi njihov celoten življenjski cikel, Asthma Allergy Nordic pa ponuja certifikat za izdelke, ki predstavljajo najmanjše tveganje za nastanek alergij. Otroške kreme za zaščito pred soncem so bile razvite s posebno skrbjo za najmlajše, vendar jo lahko uporabljajo vsi družinski člani.

 

Zaščitni faktor uporabljajte tudi na oblačne dni in v senci

Ali ste vedeli, da lahko UV-žarki prodrejo skozi oblake in tkanino? Torej morate uporabljati zaščitni faktor, tudi če je oblačno ali sedite v senci pod senčnikom, da zaščitite kožo pred UV žarki. To seveda velja tudi za otroke.

Pomembno je, da ste pozorni na UV indeks; poiščite informacije, kakšen je dnevni UV indeks, ki izračuna intenzivnost sončnega UV sevanja, ki doseže zemljo v vašem okolju. Kadar je UV indeks nad 3, je priporočljiva uporaba kreme za zaščito pred soncem – tudi na oblačne dni in v senci.

 

Kremo za zaščito pred soncem nanesite 15 minut, preden se odpravite ven, in nato ponovno vsaki 2 uri 

Kremo za zaščito pred soncem morate nanesti 15 minut, preden se odpravite ven, da vas bo kar najbolje zaščitila. Tako bo koža lahko vsrkala kremo za zaščito pred soncem, preden bo izpostavljena zunanjim dejavnikom, ki bi lahko zmanjšali učinek. To so lahko potenje, kopanje, brisanje z brisačo in drgnjenje oblačil ter splošna aktivnost.

Zelo pomembno je tudi, da uporabite pravo količino kreme za zaščito pred soncem. Najlažje je, da si zapomnite naslednje pravilo: 1 dlan na 1 telo. Torej, ena dlan odraslega človeka za odraslo telo in ena otroška dlan za otroško telo. Kremo je treba ves dan ponovno nanašati, da se bo zaščita ohranila. Na splošno velja, da je treba kremo nanašati vsaki 2 uri, vendar vedno upoštevajte svoj tip kože, uro dneva in ali je koža izpostavljena neposredni sončni svetlobi ali ste v senci.Ko je sonce najmočnejše, med 11. in 15. uro, poiščite senco

Okoli poldneva, ko je sonce najvišje na nebu, je tudi UV indeks najmočnejši; to je zato, ker imajo takrat sončni UV žarki krajšo pot skozi zemeljsko ozračje kot zjutraj in popoldne. Vseeno morate uporabljati kremo za zaščito pred soncem, saj lahko UV žarki prodrejo skozi senčnike in drevesne krošnje, vendar zadrževanje v senci okoli poldneva še vedno daje nekaj zaščite pred sončnimi opeklinami in toplotnim udarom.

 

Po plavanju in potenju kremo ponovno nanesite

Tudi vodoodporna krema za zaščito pred soncem ni dovolj močna, da bi zdržala ves dan brez ponovnega nanašanja. Če otroka namažete z vodoodporno kremo za zaščito pred soncem, se lahko igra v morju ali bazenu 40 minut, ne da bi zaščita izgubila moč, toda po 40 minutah pade na približno 50 odstotkov, zato je ponovno nanašanje bistveno.

Zelo primerna je tudi uporaba vodoodporne kreme za zaščito pred soncem, če se odpravljate na pohod in ogled znamenitosti ali če boste športno aktivni na soncu, vendar upoštevajte, da lahko potenje zmanjša učinkovitost vodoodporne kreme.

 

Nosite pokrivalo in izpostavljeno kožo pokrijte z oblačili

Naj ponovimo: UV žarki lahko prodrejo skozi tkanino, zato vedno uporabljajte kremo za zaščito pred soncem. Vendar pa lahko pokrivalo in prekrivanje izpostavljene kože z oblačili pomagata še bolje zaščititi vas in zlasti vašega otroka.

Izberite gosto tkane tkanine iz naravnih materialov, kot sta bombaž ali viskoza, ki bodo vam in vašemu otroku pomagali, da vam bo hladneje in da boste zaščiteni. Tudi ko se odločate za pokrivala, izberite gosto tkanje in širok krajec – izogibajte se slamnatim klobukom z velikimi luknjami, saj te prepuščajo sončne žarke. Za majhne otroke je še posebej pomembno, da nosijo pokrivala s širokimi krajci, da jim zaščitijo oči in občutljivo kožo na vratu in ušesih. Nošnja pokrivala, ki odbija sončne UV žarke z vrha glave, lahko pomaga uravnavati telesno temperaturo in preprečiti toplotni udar tako pri otrocih kot pri odraslih.

 

 


Comments


bottom of page