top of page

Za kronične mesojedce

Stari pisker


Vizija gostilne Stari pisker, ki je svoja vrata odprla v letu 2012, je pripravljati slastno, izvirno in seveda kvalitetno hrano. Na krožnikih ohranjati prepoznavnost jedi in zagotavljati vedno boljše nadgradnje naravnih okusov, ob tem pa se spomniti na znanja naših prababic in na zanimivosti sodobnih kulinaričnih trendov. Preprosta, a premišljena zamisel je prepričala gurmane z vseh koncev Slovenije in tudi sveta, ki se z veseljem vračajo v celjski hram vrhunske gastronomije. Tudi sami smo se podali na njihovo kulinarično popotovanje.



Začeli smo z aperitivom in za vroč dan prav primernimi kozicam, začinjenimi s čilijem in z olivnim oljem. Potem pa se je pričelo. Na mizo je prispelo meso v nepričakovani obliki. Natakar je na lični deski pred nas postavil goveji kostni mozeg, serviran s praženo čebulico, česnovim kruhom in slavno južnoameriško omako chimichurri, zraven pa se je znašel še kozarec za shoter, napolnjen s skrivnostno temno tekočino. Šef restravracije gospod Žilnik nam je pojasnil, da bomo pravi okus izkusili šele, ko bomo kost napolnili z mešanico tekile Mezcal, Bourbona in sladkega datljevega sirupa ter vse skupaj poplaknili. Prepustili smo se izkušnji in kljub temu da smo se pošteno zamazali, nam ni bilo žal, saj nas je kombinacija po domače povedano vrgla na rit.



Po tej jedi so bila pričakovanja visoka in z navdušenjem smo pričakovali glavno kreacijo. Natakar je naznanil, da bo postregel s steakom Picanha, katerega nam je še surovega pokazal, da ga premerimo in potrdimo. Že čez nekaj minut se je pred nami znašel velik kos sočno pečenega mesa, ob njem pa se je kadilo iz miniaturnega, a še kako vročega žara. Prav posebno gurmansko doživetje je bilo po svojih željah si odrezati kos mesa in ga speči kar za mizo. Mnogi pravijo, da je Picanha, zadenjski del goveda, nadgrajen s plastjo slastne maščobe, najokusnejši košček, in priznavamo, da se tej trditvi pridružujemo. Ampak pozor, v Starem piskru si bodo ljubitelji mesnih dobrot lahko privoščili še mnoge druge vrhunsko pripravljene steake, izmed katerih so prav vsi zorjeni vsaj 60 dni in pečeni na odprtem ognju. V ponudbi najdemo vse od Porterhouse, Club, T-Bone, Ribeye, Tomahawk, Filet Mignon, do Gaucho, Ned Kelly in Entrecote steaka, ki so postreženi s pečenim krompirjem v foliji, z zelenjavo z žara in s hišnimi pomakami. Če si slučajno zaželite morske dobrote, ne boste razočarani – ostrige in jastog so kot za bogove.



Potem pa še nekaj sladkega za konec. Mi smo okusili božanski tris čokolad na hrustljavem biskvitu s torticama Raffaello in Ferrero Rocher. Da bo celoten obrok lepo zaokrožen, pri Starem piskru poskrbijo z res bogato ponudbo kraft piva in najžlahtnejše kapljice.


Ava Tomlje

www.stari-pisker.com


bottom of page