top of page

Lov za lepoto in hitrostjo

Wally Tango


Korak naprej pri razvoju priznanih jadrnic Wally uteleša 30-metrski Tango, ki združuje superiorno zmogljivost z elegantno-agresivnim stilom, s čimer se izkaže kot plovilo izredne lepote in hitrosti.



Pri snovanju naprednega jadralca z DNK-jem monaške znamke Wally, ki je lansko leto postala del vodilnega navtičnega koncerna Ferretti, so sodelovale kar štiri stranke z impresivnimi referencami: poleg Wallyja so niti vlekli navtični arhitekt Mark Mills in oblikovalska ekipa Pininfarine, za kakovostno izvedbo pa je poskrbel graditelj Perisco Marine. Izhodišče ekipe je bila jasna želja lastnika: jadrnica vrhunskih sposobnosti in prefinjenega sloga. Vključeni v proces so tako vizionirali projekt, pri katerem bi dih jemajoč dizajn nadgrajevala zmogljiva pogonska enota. Vajeni harmoniziranja forme in funkcije za izboljšavo izkušnje jadranja so pri Wallyju pod vodstvom Millsa zarisali elegantne, a mišičaste linije, s katerimi bi že na daleč naznanjali mogočno identiteto Tanga. In glede na to, da ta šteje kar 30 metrov v dolžino, ga bo na obzorju res težko spregledati.


Mills se je osredotočal na izboljšave oblike trupa, zmanjšanje teže konstrukcije in ergonomske spremembe na palubi, s katerimi bi poenostavil ležerno jadranje ali brzinsko rezanje valov. Rezultat je izčiščen prostor nad vodno črto, kjer od premca do krme poteka neprekinjena linija. Ne samo da to izgleda senzacionalno, ampak hkrati omogoča neovirano gibanje posadke in jadranje v vseh smereh ter prinaša strukturne koristi za lažje in trdnejše plovilo.



Vizijo inovacij arhitekta so uresničili pri proizvajalcu Persico Marine, ki se pohvali z bogatimi izkušnjami na področju navtičnih dirkačev. Tanga so skonstruirali iz high-tech kompozitov in karbona, medtem ko so za zaključek palube izbrali tik in titan.


Glavno besedo pri interierju je kot rečeno imel sloviti studio Pininfarina, ki ga je pri oblikovanju navdihnilo morje. Viseče stopnice, ki imajo tako funkcionalno kot estetsko vrednost, namreč spominjajo na valove, ki so našli svojo pot v notranjost jadrnice. Ključni prostor je seveda obširen salon, kjer se na dve res veliki zofi lahko zlekne deset oseb. V ospredju oblikovnega koncepta so čiste linije, za športen pridih pa poskrbijo rdeči dodatki. Pomembno vlogo igrajo tudi materiali; implementacija ogljikovih vlaken omogoča nizko težo, les in usnje pa atmosferi dodata prestiž in toplino.


Naročilo so finalizirali z vgradnjo zmogljivega hibridnega pogonskega sklopa, ki je le ena od rešitev, ki so jo projektanti uporabili v lovu za magično hitrostjo in lepoto.


Ava Tomlje



bottom of page