top of page

Vrhunske vinske kreacije

Chateau Kamnik je butična vinska klet iz Makedonije, ki absolutno osvaja s svojimi vinskimi kreacijami. V njihovih očeh je grozdje najbolj fina osnova okusov in arom, iz katerih Kamnikovi enologi kreirajo vina. Pomemben je okus, vonj ter seveda embalaža in etikete, ki jih s srcem nudijo ljubiteljem vina.


Chateau Kamnik je postal neverjeten vinski fenomen v Makedoniji. Lahko bi rekli, da je Kamnik eden od vodilnih vinskih trendsetterjev v regiji. Poznani so po proizvodnji izredno kvalitetnih vin, ki vzbujajo ekstravaganco, stil in prefinjeno kulturo živenja. Kamnikova vina so nagrajena s številnimi nagradami in so razstavljena v najbolj markantnih muzejih vin na svetu, kot na primer v La Cité du Vin v Bordeauxu.


Posvečenost in strast je skrito bogastvo vinske kleti Chateau Kamnik, ene najbolj poznanih vinarij v Makedoniji. Lastnik vinske kleti Ilija Malinkovski je od mladih let gojil posebno zanimanje za vina, se učil o njih in zbiral primerke z vsega sveta. Tako osebno navdušenje nad vinom je bil razlog, da je leta 2004 postavil temelje današnje vinske kleti in danes je teh nekaj vinskih trt preraslo v prelep vinograd s 16 hektari trte.Vinogradi, kot tudi sama vinska klet, se nahajajo v skopski vinski regiji, na vzhodnem obrobju mesta Skopje in se razprostirajo na gričevjih z nadmorsko višino 300 metrov in s pogledom na jug. Bližina planin omogoča odlično mikro klimo za gojenje vinske trte, s stalno prisotnostjo vetra, ki omogoča temperaturno regulacijo čez celo leto. Tu vzgajajo na novo razvite klone modernih vinskih sort grozdja, ki jih uporabljajo za proizvodnjo vina svetovnega ranga, ob sočasni uporabi biodinamičnih principov vinogradništva. Sorte, ki sestavljajo Kamnikove vinograde, so: Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Vranac, Pinot Noir, Carmenere, Sangiovese, Montepulciano, Arinarnoa od rdečih in Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Gewurtztraminer, Moscato Giallo, Muscat Petit Grains, Viognier od belih sort.


Chateau Kamnik ustvarja močna črna vina, s katerimi si je odprl pot do svetovne slave. V principu je pri črnih vinih stil jasen. To so močna, bogata in polna vina, namenjena za uživanje in za zbiratelje. Vinska klet Chateau Kamnik je polna teh dragocenosti, nekaj jih še zori v sodih iz francoskega in ameriškega hrasta, nekaj jih je del arhivske kolekcije. Eden od najpomembnejših arhivskih draguljev je Terroir Vranac 2011 Grand Reserva, vino, ki je leta 2013 zagotovilo sorti Vranac prvo nagrado na prestižnem londonskem Decanterju. Slave ni prineslo samo vinski kleti Chateau Kamnik, marveč tudi Makedoniji in Balkanu, ko so osvojili zlato medaljo in regionalno trofejo za centralno in vzhodno Evropo kot najboljše rdeče vino. Bela vina vinske kleti so medtem tipična po svoji aromatičnosti in prisotnosti sadnih arom s cvetnimi toni. Ponudijo lahko tudi barikirana, takšna sta Chardonnay Barrel Fermented in Fumé Blanc. Eno od najbolj zanimivih vin je Golden Temjanika, prvo makedonsko vino, ki vsebuje delce pravega 23-karatnega zlata. V bleščeči paleti se nahajata še dva peneča vina, Spark Blanc de Blancs in Spark Rosé.Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page