top of page

Sledite ritmu dojenčka

Udobno hranjenje s stekleničko


Hranjenje s stekleničko izgleda najbolj preprosta stvar – pa je res? Preberi, na kaj moramo biti pozorni, ko hranimo s stekleničko.Cucelj na steklenički

Cucelj na steklenički mora biti v prvi vrsti mehak. Mehkoba in vsaj delna raztegljivost cuclja omogoča dojenčku, da uporablja pravilni sesalni vzorec (kot je pri dojenju, tj. valovanje jezička). Cucelj mora obvezno biti tudi okrogel in simetričen. Okrogla, simetrična oblika cuclja je tista, ki dojenčka spodbuja k pravilnemu sesalnemu vzorcu. Vse druge oblike so nezaželjene, saj dojenčka silijo v uporabo nepravilnega sesalnega vzorca (npr. kleščenje s čeljustjo ali pitje kot po slamici).


Nepravilne oblike:
Prezračevanje na steklenički – pogoj za udobno pitje

Stekleničke s prezračevanjem se na trgu promovirajo kot tiste »proti kolikam«”. To je sicer res, vendar bi prezračevanje stekleničke moralo biti sinonim za udobno hranjenje. Prezračevanje namreč pomeni, da v steklenički neprestano kroži zrak, da lahko dojenček udobno pije, brez odklapljanja od stekleničke (pri katerem v resnici zajame in pogoltne največ zraka). Če steklenička nima prezračevanja, je to podobno, ko odrasli pijemo iz plastenke, brez da si pri ustnici pustimi malce prostora za kroženje zraka. Kaj se zgodi? Zraka v plastenki zmanjka, začne se krčiti in na neki točki ne moremo več piti iz nje. Moramo se odstaviti in ponovno začeti piti. Enako je pri steklenički (le da se ta ne skrči). Zato je prezračevanje nujni pogoj za udobno pitje dojenčka. Prezračevanje na steklenički je običajno v eni izmed dveh oblik – z luknjico ali s prezračevalno cevko.

Primera prezračevanja:
Položaj otroka med hranjenjem

Dojenček naj med hranjenjem nikoli ne leži na vodoravni podlagi. Glava mora biti vedno višje od trebuščka, čeljust mora imeti dovolj prostora za premikanje (brada ne sme biti naslonjena na prsa), roke in noge so pred telesom dojenčka. Tako imamo popoln položaj za hranjenje dojenčka, ki naj sam narekuje tempo hranjenja. Ko želi pavzo ali s hranjenjem končati, to upoštevamo.

Kaj pa položaj stekleničke? Stekleničko nagnemo toliko, da je konica cuclja polna mleka in ne celoten cucelj. Če imamo ozkovratno stekleničko, je to težje dosegljivo, a vsekakor vedno gledamo, da stekleničke ne nagnemo navpično, temveč vodoravno, da otrok sam sesa mleko iz stekleničke.Količina popitega mleka

Morda ste se znašli v začaranem krogu štetja mililitrov in se spraševali, koliko mora popiti moj dojenček. Enoznačnega odgovora na to vprašanje ni. Vsak dojenček je drugačen, zato primerjava ni na mestu. Normalno je, da vaš dojenček ne spije vsak dan enake količine. Ni lačen ob vedno istem času. Dojenček nima ritma, ker ni sprogramiran stroj. Dojenček je živo bitje, čigar potrebe se neprestano spreminjajo. Prav tako njegovo sesanje ni le hranjenje, ampak je lahko zadovoljevanje številnih drugih potreb, npr. tolažba, blaženje bolečine, crkljanje, varnost, uspavanje ... Zato sledi dojenčku. Spoštuj njegove potrebe in sledi njegovemu ritmu. Sam ti bo pokazal, kdaj se želi hraniti in koliko želi pojesti.


Amanda Golob, svetovalka za dojenje in hranjenje po stekleničkiComments


bottom of page