top of page

Trendi barvanja las

Danes je barvanje las sestavni del modnih trendov. Seveda se tehnike barvanja prepletajo s tehnikami striženja tako, da sta ti dve frizerski storitvi marsikdaj že neločljivo povezani. Modni trendi v frizerstvu so zelo podobni modi pri oblačenju, vsako leto sezonske kolekcije na frizerskih prireditvah prikažejo nove tehnike barvanj in striženja.


Trendi barvanja las so povsod po svetu obrnjeni navzgor, tako v razvitih kot v manj razvitih državah. Tehnike barvanja so sicer zelo raznolike (od naravnih barvil kot npr. Kana preko že pripravljenih barv do barv, ki jih lahko dosežejo le frizerski strokovnjaki). Izhodišče je vedno naravna barva las, želje pa gredo od temnenja do svetlenja (beljenja) ali enostavno samo do osvežitve naravne barve las. Vse želje so postale uresničljive. Tudi pri barvanju moških las kažejo trendi navzgor, sicer bolj sramežljivo in počasi, vendar s stalnim predznakom rasti.


Kako torej izbrati najbolj ustrezno obliko barvanja las? Odgovor je seveda za vsakega človeka drugačen, saj so lasje vsakega posameznika tako različni, prav tako pa tudi želje. Na tržišču je danes dovolj kvalitetnih preparatov za barvanje, treba je le poiskati dobrega frizerja in uskladiti naše želje s tehničnimi možnostmi. Izhodišče nam mora biti naravna barva naših las. S tem, ko smo ugotovili naravno barvo in stanje naših las, smo opravili diagnozo in lahko začnemo iskati način barvanja. Če si želimo barvo las, temnejšo od naše naravne barve, bo odločitev precej lažja. Temnenje namreč pomeni dodajanje pigmentov v lase in je precej enostaven postopek. Večji problem nastopi, če si želimo bolj svetle tone na naših laseh. Tu moramo lasem odvzeti določeno količino pigmentov - svetliti. Svetlenje zahteva bolj komplicirane postopke (razbarvanje in dodajanje željenih nians) ter je zato takšno barvanje najbolje prepustiti izkušenemu frizerju.



Na področju profesionalnih preparatov za barvanje las je bil v zadnjem desetletju narejen velik napredek. Iz barv so bile izločene številne potencialno škodljive snovi, v barve se dodaja tudi vedno več negovalnih sestavin. Današnja kvaliteta preparatov združena s strokovnim delom frizerja so porok, da pred barvanjem las ni potrebno imeti strahu. Lasje po kvalitetnem barvanju izgledajo bolj zdravo, imajo intenzivno barvo in sijaj. Seveda pa nestrokovni posegi, preparati slabe kvalitete in želje, ki presegajo možnosti glede na stanje las, lahko močno škodujejo lasem. Posledice nekvalitetnega barvanja se včasih ne vidijo takoj, ampak se pokažejo šele čez čas (izsušeni, slabotni lasje).


Zelo pomembna je postala nega las po barvanju. Pigmenti v laseh se sčasoma izpirajo oz. bledijo (še posebej zaradi vpliva sončnih žarkov). Pri uporabi neustreznih šamponov se izpiranje še poveča in s tem obstojnost barve. Z izdelki za nego po barvanju (after color šampon in balzam) podaljšamo obstojnost barve in hkrati lasem omogočimo, da so v dobrem stanju tudi po kemični obdelavi. Pri sivih in svetljenih laseh pogosto prihaja do pojava neželjenih rumenkastih odtenkov. To lahko učinkovito preprečimo z uporabo posebnih šamponov za nevtralizacijo.


Barvanje las pomeni zapleten kemični postopek, ki pa lahko ob kvalitetnem frizerskem delu omogoča, da lasje po barvanju zaživijo v novem sijaju. Privoščite si čimveč barvitosti v laseh in sodelujte z vašim frizerjem.



bottom of page