top of page

Sprehod po vodni gladini

Supanje


Vsak že ve, da se ob telesni aktivnosti sproščajo hormoni sreče, zato ta ni dobra zgolj za krepitev lepe postave, ampak za splošno dobro počutje in fizično zdravje. In če smo ob tem v stiku z naravo, občudujemo njene lepote in poslušamo pomirjajoč tok vode, se lahko prav tako uspešno borimo proti stresu in preženemo slabo voljo.V današnjem tempu življenja veliko časa preživimo v zaprtih prostorih, sedečih položajih in stresnih situacijah. Odlično priložnost za pobeg in rekreacijo v objemu narave nudi supanje, šport, pri katerem tiho drsiš po vodni gladini. Čeprav obstaja že več tisočletij, je svojo popularnost doseglo nekaj desetletij nazaj, ko so začeli prepoznavati njegove številne pozitivne učinke na telo in duha.


Sproščujoča in zabavna vrsta vodne rekreacije je izjemna predvsem zato, ker zanjo ni treba imeti predznanja in je tako primerna za prav vsakogar, ki zna plavati. Tempo si namreč določiš sam, mogočih poškodb pri rekreativnem supanju pa praktično ni. Ker se osnovno znanje zelo hitro osvoji, se supanja lahko loti kdorkoli, vendar je priporočljivo, da se najprej supa navadimo kleče, šele nato pa vstanemo in poskušamo najti stabilen položaj. Ko to tehniko osvojimo, se lotimo veslanja - usmerjanja supa, pri čemer naj bo pogled usmerjen naprej in roke iztegnjene. Dober nasvet za začetnike je tudi, da vedno začnemo veslati proti toku, saj se bomo kasneje lažje vrnili do začetne točke.Ker pri supanju z določenimi gibi vedno lovimo ravnotežje, je napeto celo telo in delajo vse mišične skupine, ob tem pa razvijamo svoje motorične sposobnosti. Na eni strani gre lahko za intenziven trening za zahtevnejše športe, po drugi pa za umirjen sprehod po vodni gladini, kjer je v prvi vrsti iskanje notranjega miru in polnjenje baterij. Na tem mestu je sup lahko odlično mesto za nadgrajeno izvajanje joge ali meditiranje; že samo sedenje ob vodi, opazovanje njenega toka in poslušanje žuborenja imajo namreč pomirjajoč efekt. Poleg tega, da na supu spočijete svojo glavo ter najdete edinstven občutek svobode, se še naužijete vitamina D in svežega zraka.


Naslednja prepričljiva lastnost supanja je, da lahko odlično popestri dopust, saj poleg dobrodošle spremembe izmenjavanja ležanja na obali in namakanja v vodi omogoča raziskovanje skritih kotičkov ter doživetje narave iz drugega zornega kota.

Za lažji transport in shranjevanje na potovanjih bo najbolje prišel prav napihljiv sup, ki se zvije in enostavno pospravi v torbo. Sicer trde deske veljajo za boljše zaradi večje stabilnosti, boljšega drsenja in večje hitrosti, toda tehnologija napihljivih supov je že tako napredovala, da se lahko ti praktično kosajo s specifikacijami trdih. Če kolebate med tema izbirama, si lahko vedno sup najprej izposodite, ga docela preizkusite in se šele nato odločite za nakup.


Ava Tomlje


Comments


bottom of page