top of page

Istrska gourmet pravljica

Stari podrum

Vsak pravi gurman, ki se je že kdaj odpravil na raziskovanje lepot notranjosti hrvaške Istre, je slišal za konobo Stari podrum in njeno lastnico gospo Miro, ki skupaj s hčerkama iz lokalnih in sezonskih sestavin ustvarjajo gastronomske dobrote, ki goste seznanijo s čari istrske kuhinje. Na razvajanje brbončic smo odšli tudi sami…



Že pot do istrske konobe Stari podrum nas je prevzela z občutkom blaženosti, ko smo potovali mimo idiličnih, z vinskimi trtami posejanih gričev, ki se kopajo v soncu, preden smo pristali v mestecu Momjan v bližini hrvaško-slovenske državne meje, znanem po vrhunski žlahtni kapljici in bogati gastronomski dediščini. Med občudovanjem slikovite pokrajine in ruševin srednjeveškega gradu, je navigacija sporočila, da smo prispeli na cilj. Kljub temu da smo prišli pol ure pred odprtjem, so na parkirišču že čakali mnogi lačni Italijani, kar nam je dalo vedeti, da nas čaka prav posebno gastronomsko doživetje. Družinsko gostilno že desetletje vodi gospa Mira, ki nas je sprejela z odprtimi rokami, ta prijetna domačnost pa se je nadaljevala z njeno hčerko Ingrid, ki nas je posedla na prekrasno teraso, ki je pred nekaj leti prejela povsem novo podobo. Sodoben ambient z velikimi dizajnerskimi svetili nadgrajuje cvetoče zelenje, medtem ko se velikanska okna široko odpirajo in v prostor spuščajo prijeten vetrič, zaradi katerega gostje tudi v vročih poletnih mesecih ne bodo čutili pritiska visokih temperatur.



V stilu prave istrske gostoljubnosti so takoj pred nas postavili pozdrav iz kuhinje – hrustljave kruhke s sirom in z naribanimi tartufi, za katere smo kasneje spoznali, da so pravi zaščitni znak restavracije. Sledila je bučkina juha, obogatena s praženimi semeni in z bučnim oljem, ki na pogled morda ni izgledala nič posebnega, toda razvajala je s tako zanimivimi okusi, da jim je težko najti par. Na tej točki so bila naša pričakovanja že visoka, a so po okušanju hladne predjedi zares zrasla v višine. Narezek slastnih domačih mesnin, sirov in lisičk je ob spremljavi vrhunskega ekstra deviškega olja Ipša in hišne malvazije Franceschini, ki jo v okolici Buj ustvarja Mirin zet, pobožal vsa čutila, navdušila pa je tudi čudovito lahka frtalja, kjer so v ospredju blesteli divji šparglji.



Z vznemirjenjem smo pričakovali jed, po kateri so v Starem podrumu najbolj znani; paradni fuži s tartufi so na mizo prispeli s tako bogato založenimi rezinami prestižnega gomolja, da se testenin skorajda ni videlo. Naše zadovoljstvo zaradi nepopisljivo slastnega okusa in kremaste teksture je bilo več kot očitno, zato jim ni bilo treba posebej spraševati, če kaj manjka. V podobno omako je druga Mirina hči Marinka, ki deluje pod budnim očesom mojstrice, odela še eno specialiteto – zajeten kos domačega govejega steaka, vedno spečenega na odprtem ognju velikega žara, ki krasi rustikalno atmosfero notranjega dela gostilne in v hladnejših mesecih prijetno greje goste. Izjemno sočno meso, ki je za nas predstavljalo višek degustacije, smo sparili z rdečo kreacijo okoliških vinarjev. Za konec so nam ponudili svoje sladke pregrehe, vendar smo, roko na srce, finalno postajo na naši gastronomski turi preskočili, saj so bili želodčki že povsem polni; vsekakor pa verjamemo besedam gospe Mire, da sta njihov tiramisu in čokoladni mousse preprosto božanska.



Ko potegnemo črto, lahko brez oklevanja zatrdimo, da je Stari podrum ena najboljših restavracij v Istri, kjer z okusi in s finesami ne komplicirajo, ampak z uporabo le domačih, svežih in sezonskih sestavin ter s spoštovanjem tradicionalnih receptur v ustih pričarajo pravo harmonijo, vse skupaj pa zabelijo s pravo mero domačnosti, zaradi katere bi se človek kar cel dan prepustil raziskovanju okusov pod taktirko gospodarice Mire.


www.staripodrum.info

Comments


bottom of page