top of page

S klasa med SUV-ji

Mercedes-Benz GLS


Nov kralj Mercedesove SUV družine je mogočni GLS, ki bo svoje potnike razvajal na enakem nivoju kot prestižni zastavonoša razreda S. Največji in najbolj luksuzni športni terenec z obljubo radodarnega prostora, vrhunskega udobja in odličnih voznih karakteristik naznanja napad na potencialne kupce novega bavarskega X7.



Odkar je bil leta 1997 lansiran razred M, Mercedes vztrajno gradi na svoji SUV ponudbi, ki jo danes sestavlja že sedem modelov in tako predstavlja ključni steber Nemčeve prodajne palete in je pomemben gonilec rasti prodaje. Do danes je SUV-ja s trikrako zvezdo na nosu izbralo kar šest milijonov kupcev, to uspešno zgodbo pa želijo nadaljevati z novo generacijo svojega največjega predstavnika, ki se lahko pohvali z nazivom vodilnega v svojem segmentu.


GLS, uveden leta 2006 in preimenovan devet let kasneje, s povečanimi dimenzijami – z dolžino 5.207 in s širino 1.956 milimetrov, ustvarja precej impozantno prezenco na cesti. Nova generacija je prejela znamkin svež oblikovalski jezik, ki sledi filozofiji senzualne izčiščenosti z elegantnimi linijami, katere na nov nivo popeljejo številni kromirani dodatki. Medtem za 60 milimetrov razvlečena medosna razdalja poskrbi za bolj harmonične proporcije kot tudi za mnogo več prostora v kabini.



Ogromni GLS v notranjosti, ki je sinteza luksuzne estetike, digitalne tehnologije in značilne SUV praktičnosti, skriva tri vrste sedežev, od katerih so prav vse elektronsko nastavljive. Ob prevažanju večjih predmetov se zadnja vrsta ob pritisku na gumb skrije v tla vozila, srednjo pa je mogoče ravno zložiti. V vsakem primeru pri Mercedesu obljubljajo velikodušno količina prostora, tudi pri tretji vrsti, ki ni namenjena le otročajem, ampak vsem, nižjim od 194 centimetrov. Bogato jo je mogoče opremiti z lastnimi šobami za klimo in USB-odprtinami, z gretjem sedežev in s funkcijo Easy-entry, ki omogoča enostaven vstop in izstop iz vozila. Potniki v drugi vrsti bodo ob izbiri paketa Rear Comfort Plus medtem preko 7-palčne tablice, pozicionirane v naslonjalu za roke, upravljali z medio in s klimo sistema MBUX. Če pa bo lastnik želel še bolj razvajati svoje potnike, lahko na seznamu dodatne opreme obkljuka vgradnjo dveh 11,6-palčnih na dotik občutljivih zaslonov, preko katerih lahko gledajo svoj najljubši film ali risanko.


Kot je za pričakovati od S-klase med SUV-ji, je GLS oborožen s prav vsemi praktičnimi in z varnostnimi asistenti, ki jih proizvajalec iz Stuttgarta premore. Glede na to, da so serijsko implementirali tudi zračno vzmetenje s prilagodljivim blaženjem in štirikolesni pogon, bi morala vožnja potekati kot po maslu.


Ava Tomlje



bottom of page