top of page

Brezskrbno na dopust

Potovanje s psom


Psi so naši najboljši prijatelji, ki nas velikokrat spremljajo na vsakemu koraku. Potovanja z njimi so prav posebno doživetje, ki še dodatno okrepi vez med lastnikom in psom, vendar se moramo na pot vedno dobro pripraviti, da bodo v njej uživali tudi naši hišni ljubljenčki.Poletje je čas počitnic, ko se z nasmeškom odpravimo na zasluženo sprostitev in raziskovanje novih krajev. Mnogi ob tem s seboj radi vzamemo naše pasje prijatelje, ki so po naravi nomadi in imajo prirojen nagon po migracijah. Vendar je samo potovanje in sprememba okolja lahko zanje zelo stresna, zato moramo poskrbeti, da je živali vedno čim bolj udobno, ne glede na to, s katerim prevoznim sredstvom potujemo. Od teh je sicer najprimernejši avtomobil, saj tako kuža potuje v okolju, ki ga že pozna. V vsakem primeru je ključnega pomena, da ima svoj prostor in primerno temperaturo, poskrbeti pa je treba tudi za premore za opravilo naravnih potreb in svežo vodo, ki mora biti kosmatincu na voljo ves čas potovanja, saj je lahko zaradi stresa bolj žejen kot običajno.


Seveda je na prvem mestu tudi varnost; ne le kužkova, toda tudi ostalih udeležencev v prometu. Za brezskrbno potovanje z avtom, ladjo, vlakom ali z letalom je najbolj primerna namestitev v potovalni boks, na katerega je potrebno psička s pomočjo igrač, priboljškov in pozitivne motivacije postopno navajati že nekaj časa pred potovanjem. V primeru, da se novim dogodivščinam naproti odpeljete z avtomobilom, je druga možnost uporaba posebnega varnostnega pasu, ki psa v avtu fiksira, hkrati pa mu omogoča nekaj svobode za premikanje.Ne glede na to, ali se odpravite na obalo ali v gore, poskrbite, da bo tudi na novi destinaciji kuža nadaljeval z rutino, ki jo je navajen doma. Hranjenje, sprehodi in igra so glavne sestavine, ki morajo kljub spremenjenemu okolju ostati enake.


Če nameravate na oddih oditi v tujino, je treba izpolniti pogoje, ki jih določa zakonodaja. V državah EU mora biti žival za prečkanje meje označena z mikročipom in redno cepljena proti steklini, prav tako mora imeti enotni evropski potni list z vsemi vpisanimi podatki.

Potovanje s psom je lahko tako zelo prijetna izkušnja, toda včasih preprosto ni mogoča. Takrat moramo poskrbeti, da za kužka najdemo primerno varstvo pri znanih in zaupanja vrednih osebah, odlično alternativo pa predstavljajo številni pasji hoteli, kjer bodo z veseljem poskrbeli za vaše štirinožne prijatelje.


Ava TomljeComments


bottom of page