top of page

Osupljiv britanski potovalnik

Aston Martin DBS 59


Za praznovanje enega najbolj slovitih trenutkov v Aston Martinovi bogati zgodovini tekmovanja v motošportu je personalizacijski oddelek Q kreiral 24 ekskluzivnih primerkov modela DBS. Rezultat ni nič manj kot osupljiv.



Pisalo se je leto 1959, ko se je Aston Martin zapisal v anale veličastnega vzdržljivostnega tekmovanja 24 ur Le Mansa z dvojno zmago. Danes, 60 let kasneje, pa je luč sveta ugledala posebna serija, ki uteleša dirkaško dediščino proizvajalca. Da bo poklon historičnemu dosežku resnično na nivoju, so za osnovo izbrali lansko leto lansirani model DBS Superleggera, ki opremljen s 5,2-litrskim dvanajstvaljnikom lahko doseže najvišjo hitrost 340 km/h, s katero se uveljavi kot najhitrejši serijski predstavnik v prodajni paleti Astona. Unija vrhunske zmogljivosti in drzne oblike, kateri kraljuje markantna maska hladilnika, se je izkazala za pravo odločitev, saj so Britanci pripravili pravo avtomobilsko krasoto, v občudovanju in vožnji katere pa bo lahko uživalo zgolj 24 posameznikov z globokimi žepi.

Že tako poželjivo DBS Superleggero je v svoje roke vzela divizija Q, ki skrbi za uresničitev na prvi pogled še tako neverjetnih želja strank in kreacijo unikatnih primerkov. Ta je predstavila svojo interpretacijo, ki usklajuje vroč sodoben dizajn z značilnimi elementi slavnega dirkalnika DBR1, za volanom katerega sta leta 1959 sedela Roy Salvadori in Carroll Shelby, ki sta karirasto zastavo prevozila pred sestrskim avtomobilom, ki sta ga pilotirala Maurice Trintignant in Paul Frére.


Z implementacijo številnih posebnosti je nastal edinstveni DBS 59, ki kot zgodovinski bolid nosi odtenek znamkine značilne dirkaške zelene, katero odlično dopolnjujejo detajli sijočega karbona na strešnih panelih kot tudi podrobnosti v odtenku bronaste, v katero so odete značka Superleggera na pokrovu motorja, zavorne čeljusti in obroba maske. Vrhunce zunanjega oblikovanja, ki pričajo o ekskluzivnosti vozila, zaključujejo 21-palčna platišča z vzorcem v obliki črke Y, dekorativna značka na blatniku s številko serije in napis na strešnem spojlerju, ki svetu sporoča številko šasije in motorja zmagoslavnega DBR1.




Za interier so si oblikovalci Q by Aston Martin zamislili kombinacijo zelenega in rjavega usnja, medtem ko so na zadnje dele sedežev kot pri modelu, ki je posodil navdih za ustvarjanje, namestili tkan vzorec v naravnih odtenkih. Tudi v ročno izdelani kabini se nadaljuje vpeljava bronastih poudarkov, za piko na i sofisticiranemu ambientu pa poskrbi vezenina na senčniku, ki priča o datumu in številu opravljenih krogov na poti do ikonične dvojne zmage.


24 avtomobilom, od katerih vsak predstavlja enega izmed tistih, s katerim so dirkali na 24 ur Le Mansa, se pridružujejo krasne replike originalne dirkaške čelade, rokavic in kombinezona izpred 60 let.

Ava Tomlje

bottom of page