top of page

Olje brez meja

Konfin



Konfin je prva istrska zadruga proizvajalcev ekstra deviškega oljčnega olja. Zadruga, ki vključuje člane, katerih oljčni nasadi se razprostirajo po celotnem istrskem polotoku, na hrvaškem in slovenskem delu, in katerih pridne roke prispevajo k ustvarjanju vrhunskega ekstra deviškega oljčnega olja. Njihov cilj je ustvariti edinstveno in izvirno blagovno znamko, ki resnično predstavlja regijo in proizvajalce kot tudi okuse in arome brez meja.


Skozi Istro poteka 45. vzporednik, ki velja za severno mejo pridelave, kjer oljka daje svoj maksimum. To dejstvo je eden od glavnih razlogov za svetovno uspešnost istrskih ekstra deviških oljčnih olj. Drugi, prav tako pomemben razlog, je zagotovo dragoceno znanje oljkarjev z dolgoletno tradicijo oljkarstva, ki je v Istri prisotno že od rimskih časov.

Po skoraj desetih letih prizadevanj je bila konec leta 2019 ustanovljena prva istrska zadruga proizvajalcev ekstra deviškega oljčnega olja – PZ Maslinari Istre. Danes ima zadruga več kot 60 članov, katerih nasadi oljk se razprostirajo na slovenski in hrvaški strani istrskega polotoka.



Izbrano ime Konfin, ki v istrskem narečju pomeni »meja«, odlično opisuje bistvo dejavnosti zadruge – ustvarjanje vrhunskega ekstra deviškega oljčnega olja na severni meji oljkarstva, obenem pa brisanje meje med pridelovalci, ki sodelujejo pri ustvarjanju visokokakovostnega izdelka. Slogan »olje brez meja« dopolnjuje in zaključuje celotno zgodbo.


Sama etiketa je zelo posebna, saj spodbuja k razmišljanju, zakaj je vrh drevesa drugačen. V središču nalepke je reliefna ilustracija oljke, katere zgornji del je poudarjen kot simbol najboljše olive, obrane z najvišjih vej. Lestev medtem metaforično prikazuje postopni proces svetovne afirmacije istrskih ekstra deviških oljčnih olj.


Izdelki Konfin (olja blend, buža, istrska belica in ekološko), ki se ponašajo z zaščiteno oznako porekla Istra, so na trgu prepoznani po odlični kakovosti, zaradi česar so prisotni v vse večjem številu restavracij, konob in specializiranih trgovin v Istri in Kvarnerju. Z njimi svoje jedi plemenitijo priznane restavracije z Michelinovimi zvezdicami, restavracije, ki jih priporoča Michelin, restavracije JRE ter restavracije iz gastronomskih vodnikov Gault & Millau in Falstaff. V zadrugi so začeli z osvajanjem novih tržišč in so trenutno prisotni v petih državah: na Danskem, Nizozemskem, Češkem ter v Nemčiji in Avstriji.





bottom of page