top of page

Novodobna princesa

Meghan Markle


Meghan Markle ni samo odlična in svetovno znana igralka, sočutna in nasmejana aktivistka, ampak od majevske poroke s princem Harryjem tudi princesa Združenega Kraljestva, ki je monarhijo popeljala v novo ero. Zaradi svoje drugačnosti je namreč postavila pomemben mejnik v zgodovini kraljeve hiše in okronala Dianino zapuščino izredne transformatorke družbenih odnosov in premagovalke stereotipov. S svojo magično avro iskrenosti in dobrodušnosti je postala tudi navdih milijonom mladih deklet, ki jim sporoča, da jih njihov spol, rasa, narodnost ali veroizpovednost ne morejo ustaviti pri uresničevanju njihovih sanj.



Življenjska zgodba Meghan Markle se prične v sončni Kaliforniji, kjer je njena mama Doria, tedaj vizažistka v hollywoodskem studiu ABC, leta 1979 na prizorišču snemanja priljubljene telenovele General Hospital spoznala in se na prvi mah zaljubila v direktorja fotografije Thomasa Markla. Pol leta kasneje sta bila poročena, še leto kasneje pa je na svet prijokala deklica, ki sta jo poimenovala Rachel Meghan. Tako kot starša princese Diane, sta se Marklova ločila, ko je bila Meghan še otrok. Toda v nasprotju z Diano, ki je bila razpeta med očetovim velikim posestvom v Norfolku in maminim londonskim stanovanjem, je Meghan odraščala v varnem zavetju mame in babice, ki sta jo ozavestili o svetu ter njegovih političnih in gospodarskih izzivih. Svoje sočutje, skrb in željo po spremembi na bolje je mladenka pokazala že v osnovni šoli, ko je v losangeleškem predelu Skid Row, kjer biva ena največjih populacij brezdomcev v Združenih državah, prostovoljno delila hrano ljudem z manj sreče. Prav tako se je zoperstavila seksističnemu oglasu multinacionalke, kateri je v protestu napisala pismo, pri tem pa jo je podprla celo takratna prva dama Hillary Clinton.

Poleg prizadevnosti za pomoč drugim je v Meghan rasla ljubezen do igralstva, zato se je odločila za študij igre in mednarodnih odnosov na univerzi Northwestern. Po diplomiranju je odletela v Argentino, kjer je sprejela delovno mesto na ameriški ambasadi v Buenos Airesu, po vrnitvi v domačo Kalifornijo pa se je vrgla v svet igralstva, kjer je sedem let vztrajala v stranskih vlogah, preden je leta 2011 padla na radar producentov serije Nepremagljivi dvojec in se preselila v Toronto, kjer so uspešno nadaljevanko snemali dolgih osem sezon.


Ko je ambiciozna rjavolaska dosegla izjemen uspeh na igralski sceni, je želela izraziti še svojo strast do komuniciranja s svetom, zato je ustanovila življenjskostilni blog, imenovan The Tig, ki je pokrival teme potovanj, gastronomije, mode, pa tudi humanitarnosti, samoidentifikacije in opolnomočenja, ki je sčasoma dosegel kar milijon in pol bralcev. TV zvezdnica je v skladu s to prepoznavnostjo postala ambasadorka Združenih narodov in bila del številnih filantropskih projektov, pri tem pa se je osredotočala predvsem na zagovarjanje pravic žensk.



Sočasno se je Meghan sreča nasmejala v privatnem življenju, ko je julija 2016 odšla na slepi zmenek in tako spoznala nikogar drugega kot princa Harryja, ki se je ravno tedaj dokončno znebil negativne oznake porednega fanta britanske kraljeve družine, ki si jo je prislužil s kar nekaj medijsko odmevnimi incidenti. To je rdečelascu po zaključku 10-letnega službovanja v vojski uspelo s hvale vrednim posvečanjem izzivom veteranov in organiziranjem vsakoletnega dobrodelnega dogodka Invictus Games. In ker je s tem postal favorit javnosti, so se začele špekulacije o ženski, s katero bi se lahko poročil. A njegova izbranka je bila namesto Britanke iz visokih slojev mulatka, Američanka, igralka, za povrh pa še ločena, in zaradi tovrstne drugačnosti je bilo medijsko poročanje o njuni romanci tako intenzivno, pristransko in senzacionalistično, da je moral princ Harry praktično prositi javnost, da ju pusti pri miru. Toda zlobni jeziki mladi par niso zaustavili, da bi se zaročila in letošnjega maja tudi poročila. Še preden pa sta si izmenjala zaobljubi, sta Harry in Meghan postala metafora za multikulturno Britanijo in prava transformatorja ideje britanske monarhije. In namesto da bi postala mož in žena v intimnem vzdušju, sta prispevala k eni najbolj odmevnih oživitev sodobne monarhije, ko sta se poročila z veliko pompa v ritualu, ki so ga spremljali milijoni. Tako sta zaprla usta vsem nevoščljivcem in v svet poslala pomembno sporočilo diverzifikacije in družbene spremembe.


Ava Tomlje


bottom of page