top of page

Nova era superavtov

Lamborghini Aventador SVJ


Da bi ustvarili najbolj vrhunski produkt v svoji zgodovini, so oblikovalci in inženirji Lamborghinija delali dan in noč, izboljševali aerodinamiko, navijali motor, nadgrajevali tehnologijo in tako je nastal Aventador SVJ, ki maksimizira povezavo med voznikom in avtomobilom tudi v najbolj ekstremnih pogojih in s tem zagotavlja nepopisno čudovito vozno izkušnjo.



Takšen top produkt si je zaslužil ime SVJ, pri čemer prve dve črki že značilno stojita za Superveloce oziroma po naše super hitro, nato pa so dodali še pripono J (Jota), ki nadaljnje oznanja premoč avtomobila tako na cesti kot dirkalni stezi. Slednjo so Italijani še pred uradnim debijem dokazali z novim rekordom na slovitem Nürburgringu, kjer so s časom 6:44.97 minut s prestola vrgli Porschejevo rumeno beštijo 911 GT2 RS, ki je lanskega septembra v prahu pustila prejšnjega nosilca naslova, Huracána Performante.


Ta uspeh je omogočila vgradnja prosto dihajočega dvanajstvaljnika, ki je tokrat navit, da razvija neverjetnih 770 konjskih moči in 720 Nm navora, na račun katerega se bo Aventador SVJ v zgodovino zapisal kot najmogočnejše serijsko vozilo znamke divjih bikov. Dosegli so praktično popolno razmerje med težo in močjo – 1,98 kg/KM, ki omogoča, da se italijanski superavtomobil iz mirovanja do 100 izstreli v pičle 2,8 sekunde in nadaljuje svoj pohod do hitrosti 350 km/h.



Toda takšne magične številke ni omogočil samo prvovrsten motor, ampak res premišljena in pedantna vpeljava aerodinamičnih izboljšav, znanih pod kratico ALA, zaradi katerih je dizajn Aventadorja tako nor, da je skoraj težko verjeti, da ne gre zgolj za simulacijo iz računalniške igrice.


A tudi to za Italijane ni bilo dovolj. Velikanski vložki v raziskave in razvoj so se rezultirali v nadgradnji izpušnega sistema za doseg izredno emotivne zvočne sledi ter optimizaciji vzmetenja, štirikolesnega pogona in 7-stopenjskega menjalnika, da se bodo lahko soočali z novimi mejami zmogljivosti, ki jih odkriva pošastni avtomobil. Še zadnji detajl predstavlja nova obutev, ki so jo po meri zasnovali pri Pirelliju.


Kot je za pričakovati, bo Aventador SVJ zaživel v striktno omejeni izdaji, in sicer bo peklensko vročo različico Lamborghinijevega paradnega konja v svoji garaži lahko parkiralo le 900 srečnežev, ki bodo pripravljeni zanj odšteti 350 tisočakov, nato pa denarnico olajšati še za dajatve državi.


Ava Tomlje

bottom of page