top of page

Ljubimo sonce

Nega kože poleti


Obožujem poletje. Ljubim sonce. Znanstveno dokazano je, da ima sonce pozitivne učinke tako na telo kot na razpoloženje. Vendar nas vsi opozarjajo na nevarnosti sončenja. No, ta članek bo drugačen – pojdimo na sonce, užijmo njegovo energijo, pustimo se mu razvajati, naj nas božajo njegovi žarki, nam napolnijo baterije… svet je lepši. Vseeno pa bodimo ozaveščeni in poskrbimo za kožo pravilno, pametno in smotrno. Naj bo poletje brez skrbi.



Nevarnosti prekomernega sončenja

Naša koža ima sposobnost samozaščite pred soncem. Zelo dobro varovalo je tvorba rjavega pigmenta, ki mu pravimo melanin, ki preprečuje prodiranje UV žarkov v globje plasti kože. Seveda pa ravno tako kot pri ostalih dobrinah, ki jih ljubimo, ne gre pretiravati. Koža se namreč ne more v nedogled boriti in ščititi. Moramo se zavedati posledic prekomernega sončenja. Akutne oziroma takojšnje posledice opazimo že zvečer v obliki rdečice. Naj nam bo to opozorilo, da smo pretiravali. Vsak zase naj poišče mejo zdravega sončenja. Nikar ne dopustimo, da na soncu pretiravamo do opeklin. Lahko pride do vnetja in mehurjev, v drugem koraku pa se koža olušči. Tu gre za izjemen vdor v kožo, saj je ta nemočna brez zaščitne plasti. Velik problem so tudi preobčutljivostne reakcije kože. Mnogokrat tako reakcijo posplošimo, jo zavijemo v izraz alergija. V večini primerov pa gre le za kombinacijo toplote, svetlobe, sevanja, potu in kozmetičnega izdelka. Koža, ki je že bila poškodovana od predhodnega pretiravanja in opeklin, odreagira z rdečimi pikicami in srbečico.


Ne pazite se sonca, pazite se sončnih krem

Vedno več beremo o naravni kozmetiki. V kombinaciji s soncem upravičeno. Ena meni najbolj spornih sestavin, ki so v klasičnih sončnih kremah, je parfum, dišave. Te so namreč glavni krivec za preobčutljivostno reakcijo. Kontaktna alergija je velik problem, saj lahko parfumirani izdelki v stiku s kožo sprožijo ekcem ali dermatitis in povzročijo srbečico. Vendar pa tudi poseganje po olivnem ali kokosovem olju predstavlja znatno premajhno zaščito kože. Po raziskavah, narejenih v Franciji, ima namreč olje malinovih pešk zaščito do 28, olivno olje pa zgolj 2.



Kakšne spremembe lahko pričakujemo na koži?

Zaradi čim boljše zaščite pred UV žarki koža izgubi mesečni regeneracijski ritem. Plasti kožnih celic ne odpadajo več redno, ampak se kopičijo in s tem koža izdela dodatno mehansko zaščito – se odebeli. Posledica debelitve povrhnjice iz estetskega vidika je sivkast, nezdrav ten kože. Suha, dehidrirana, luščeča povrhnjica in slabši tonus kože ter neenakomerna obarvanost. Koža je na dotik hrapava, poglobijo se gubice.


Pozor, čas je za nego!

Verjetno nas vse motijo zgoraj opisani simptomi kože. Toda pozor, koža je takšna z razlogom! Poletje je čas za nego, dodajanje vlage, hranilnih učinkovin, nikakor pa poleti ne izvajajmo terapij, pilingov ali drugih invazivnih posegov v kožo. Ja, tudi pilinge sem omenila, zakaj? Koža s tem, ko se odebeli, poskrbi za dodatno zaščito pred izgubo vlage in pred soncem. Nikar ji ne otežujmo dela in te, še kako potrebne zaščite ne odstranjujmo. Primer za lažje razumevanje: pridni smo in zložimo perilo lepo na kupčke. Potem pride otroček in izvleče tisto majico čisto spodaj, da se nam perilo prevrne. Seveda zložimo še enkrat – vendar smo utrujeni in pod stresom. Ravno tako se počuti naša koža, ko še enkrat spodbuja celice k hitrejšemu deljenju in odmiranju. Poleti (začnimo s 1. 5. in končajmo s 30. 9.) je nujno skrbeti za dovolj vlage. Must have v vsaki torbici mora biti hidrolat – naravni tonik, destilirana vodica z vodotopnimi učinkovinami eteričnih olj. Na trgu jih je ogromno, izberite ga po vonju in seveda učinku na kožo. Najboljši je tisti v razpršilu, ki ga lahko uporabite tudi čez make up. Čez cel dan se čim večkrat osvežite z njim, prav tako pa večkrat pocrkljajte kožo z negovalno masko. Koža si to zasluži, saj vas ščiti. Svojo negovalno kremo zvečer obogatite s primernim hladno stiskanim oljem in kapljico eteričnega olja. Nanesite na kožo kar v debelejšem sloju in pustite čez noč. S tem pričnite že zgodaj in naj vam pride v ritual vsaj enkrat tedensko. S tema dvema korakoma lahko preprečite oziroma omilite zgoraj opisane težave, ki jih občutite zaradi vpliva sonca na kožo.


Anja Rednak Jakšić


bottom of page