top of page

Nebeška fuzija okusov

Stari pisker


Celjski gurmanski kotiček, znan pod imenom Stari pisker, je letos svojo pestro ponudbo zorjenih steakov vrhunske kakovosti še obogatil, meniju pa se je pridružil tudi sveži jastog, ki bo navdušil goste s prefinjenim okusom. O tem smo se prepričali kar sami in po obedu prišli do zaključka, da so bile izbrane kreacije tako slastne, da bi jih še angelčki jedli.



Degustacijo smo pričeli z dokaj nepričakovano jedjo. Natakar je pred nas postavil pečen kostni mozeg, kateremu sta na lično okrašeni deščici družbo delala goveji tatarski biftek in prepeličji jajci. Še preden smo se lotili odkrivanja zanimive kombinacije okusov, smo v roke dobili kozarec črnega piva Matuška, ki je plod pridnih rok čeških menihov. Aromatičen zvarek se je, tako kot so nam zagotovili, res odlično podal k predjedi in nam je kar malo žal, da ga lahko na naših tleh dobimo le v Starem piskru. Še en razlog, zakaj moramo večkrat v Celje.


Potem pa je prišel čas za glavno senzacijo – svežega jastoga, ki smo si ga sprva ogledali v akvariju, ki po novem krasi interier restavracije. Že kmalu smo okušali njegovo izvrstno meso, sparjeno s sladkim krompirčkom in z osvežilno solatko, za piko na i pa je poskrbela čudovito kremasta omaka béarnaise, ki jo pripravljajo sami. K poletni jedi sodi sveže vino, zato se je lastnik Piskra gospod Žilnik odločil za prvovrstno belo kapljico Conte della Vipera, ki prihaja iz italijanske pokrajine Umbria. V tem trenutku smo bili dokaj prepričani, da bodo naslednje jedi težko presegle veličastnega jastoga, a kmalu smo ugotovili, da so v Starem piskru z novim menijem nivo storitve dvignili visoko v nebo. Poleg na žaru pečenih kratkih reber goveda Black Angus, ki se je predhodno sprehajalo po prostranih avstralskih planinah, so nas namreč postregli z enim najbolj impresivnih steakov, ki smo jih kdajkoli poizkusili. Šlo je za gurmanski, 60 dni suho zorjen kos staranega španskega goveda Vaca Rubia Gallega, ki smo ga na vročem kamnu spekli kar za mizo in ga nato obogatili s štirimi hišnimi omakami in z žametnim argentinskim vinom Malbec.



Ker pa nobeno kulinarično popotovanje ni popolno brez sladke pregrehe, smo za konec izbrali dve novi kreaciji – domačo nutellino kremšnito in počeno lobanjo, ob katerih od veselja ne poje samo želodec, ampak uživajo tudi oči.


www.stari-pisker.com



bottom of page