top of page

Mladosten videz brez kirurgije

Pomlajevanje


S posegi za ohranjanje mladostnega videza pričnemo optimalno okrog 30. leta starosti. Sodobni principi medicinske estetike temeljijo na individualni analizi in terapiji. Vsak si želi biti edinstven in ohraniti svoje značilne poteze, vendar izgledati nekoliko bolj privlačno ali bolj mladostno. Obravnava v sodobni estetski medicini se prične z analizo obraza, kjer zdravnik analizira ne le dvodimenzionalno sliko obraza, ampak tridimenzionalne poteze in proporce obraza. O novostih v sodobni estetski medicini smo se pogovarjali s specialistko dermatovenerologije Katjo Gorenšek Ul, dr. med. iz Skin dermatologije.



Kaj so idealni proporci?

Proporce poznamo odkar obstaja človeštvo z namenom spoznati privlačnega partnerja in so »vgrajeni« v podzavest vsakega človeka, ki se tako lahko v trenutku odloči, ali mu je oseba privlačna ali ne. Idealni proporci obraza so všeč vsem ljudem, gre za določena razmerja delov obraza, položaja oči, velikosti nosu. To dejstvo srečujemo v vsakdanjem življenju, ko določeni filmski igralci, športniki ali pevci veljajo za izjemno privlačne tudi med povsem različnimi rasami in njihovi obiski po različnih kontinentih povzročijo prave evforije. Analize so pokazale, da so njihovi obrazi skoraj skladni z idealnimi proporci. Zdravnik, ki opravlja estetske posege, mora te proporce natančno poznati, le tako lahko svetuje, kako naravno pomladiti videz, tako da ohrani ali celo izboljša individualne proporce obraza.


Kako sami dojemamo staranje?

Vsi ljudje se zavedamo procesa staranja in prav tako bi ga večina želela upočasniti. Prejšnji pristopi pomlajevanja niso upoštevali dejstva, da ženska sama najbolj pozna spremembe, ki so se z leti pojavile na njenem obrazu. Vsaka ženska se vsak dan večkrat pogleda v ogledalo, največkrat za občutek potrditve, da je videti dobro. Po 30. letu pa nastopi manjši razkorak med tem, kakšna bi ženska želela biti v ogledalu, in realnostjo, ki jo opaža. Ta razkorak se sčasoma povečuje, vendar za to ni potrebe. Če uporabimo majhne količine hialuronske kisline in botulinskega toksina, aplicirana v ustrezna mesta, lahko vzdržujemo videz 30-letnice še leta naprej.


Kaj so dermalna polnila? Kaj je hialuronska kislina?

Dermalna polnila ali filerji so zasnovana na podlagi hialuronske kisline, naravne snovi, ki je prisotna v koži in je z našim organizmom zelo kompatibilna in povzroči zelo malo ali celo nobene dodatne reakcije v tkivih. Te lastnosti ji omogočajo, da lahko polnila uporabljamo povsod na obrazu, kjer želimo dodati volumen ali vplivati na obrazno obliko.

Hialuronsko kislino tvorijo človeške celice, vendar se njena količina z leti zmanjšuje, zato se na obrazu pokažejo gubice. Hialuronska kislina nase veže vodo, absorbira pa je precej več, kot je njena lastna teža. Je ključnega pomena pri številnih procesih, spodbuja celično delitev in prispeva k elastičnosti kože. Poenostavljeno lahko razdelimo dermalna polnila po tem, ali gre za »težja polnila«, s katerimi želimo vplivati na volumen in obliko obraza ali za »lažja polnila«, v katero spada več različnih polnil in se jih uporablja v srednjem ali površinskem tkivnem sloju, kot na primer za oblikovanje ustnic. S sodobnimi tehnikami aplikacije dermalnih polnil lahko vplivamo na vse plasti in dimenzije obraza in jih oblikujemo skladno z želenimi proporci ter dodamo volumen tja, kjer se s staranjem izgublja.


In drugi popularni načini pomlajevanja?

Novejši napredni načini pomlajevanja stimulirajo naravne pomlajevalne potenciale ter obnavljanja kože obraza, vratu in dekolteja. S stimuliranjem naravnih sposobnosti je koža znova bolj napeta, elastična, mehka. Gubice se zmanjšujejo, polt je enakomernejša. eMatrix je aparat, ki pametno uporablja radiofrekvenčno tehnologijo na frakcioniran način. Energijo v obliki močne toplote usmeri v pregrevanje podkožja oziroma dermisa. Na termalno poškodbo telo reagira kot pri celjenju rane: pomembno poveča tvorbo novega kolagena, elastina in hialuronske kisline. V procesu celjenja se koža zgladi, zmanjšajo se plitke in srednje gube ter neenakomerna pigmentiranost, ki je še en znak staranja kože.

Sodobna estetska medicina temelji na zdravnikovem dobrem poznavanju anatomije obraza in vseh procesov staranja, tako da lahko s kombinacijo različnih tehnik in terapij ponudi najboljše ter naravne rezultate.



bottom of page