top of page

Manifestacije jezika umetnosti

Skozi zgodovino so veliki umetniki ustvarili nešteto osupljivih kipov z različnimi razlogi in v različnih velikostih, a vsak izmed njih govori unikatno zgodbo. Preko kiparstva, večnega jezika umetnosti, smo komunicirali že od začetka časa in bomo nadaljevali do konca človeštva. Ko obstaja tako bogata zbirka čudovitih skulptur, ki nas navdahnejo in ganejo, je težko izluščiti najlepše, zato vam raje predstavljamo najslavnejše kipe na svetu.


Kip Kristusa Odrešenika, Brazilija

Nad živahnim mestom Rio de Janeiro bedi slavni kip Jezusa Kristusa, ki so ga na najvišji vrh v okolici – Corcovado postavili leta 1931. Tam stoji, težak 635 ton, v vsej svoji veličini in kot zaščitnik mesta razteza svoje roke kar 28 metrov v širino. Umetnina, ustvarjena v stilu art deco, se je uveljavila kot simbol krščanstva in postala ena najpomembnejših kulturnih znamenitosti Brazilije. Veličastno strukturo Cristo Redentor so leta 2007 razglasili tudi za enega izmed sedmih čudes sveta.


Mala morska deklica, Danska

Slavni kip, ki krasi promenado Langelinie od leta 1913, je bil izdelan po naročilu Carla Jacobsena, sina ustanovitelja znamenite danske pivovarne Carlsberg. Ta je navdih za skulpturo dobil na predstavi baleta Mala morska deklica, ki temelji na istoimenski pravljici Hansa Christiana Andersena. Danes osrednji turistični magnet Københavna dnevno privablja množice, ki fotografirajo bronasto sireno, ki se je v pravljici zato, ker se princ ni zaljubil vanjo, vrgla v valove in se spremenila v morsko peno.


Kip svobode, ZDA

Za milijone priseljencev je (bil) Kip svobode ena najprepoznavnejših ikon Združenih držav Amerike, prva podoba obljubljene dežele. V New York je prispel leta 1885 kot francosko darilo Američanom, slavnostno pa so ga na otoku Liberty pred tisočimi opazovalci uradno odprli leto kasneje. Kip predstavlja rimsko boginjo svobode, ki v visoko iztegnjeni desni roki drži baklo, v levi pa nosi ploščo z vtisnjenim datumom ameriške deklaracije neodvisnosti. Ogromni spomenik, ki je delo francoskega kiparja Frederica Augusta Bartholdija in inženirja Gustava Eiffla, sega kar 93 metrov v višino in je uvrščen med Unescovo svetovno kulturno dediščino.


Moai, Velikonočni otok

Velike kamnite glave, ki se dvigajo iz zemlje na Velikonočnem otoku, so eno najbolj fotografiranih svetovnih čudes. Skrivnostni kipi moai so monolitske vulkanske figure, ki jih je izklesalo ljudstvo Rapa Nui med 10. in 15. stoletjem. Še vedno ostaja njihov namen nepojasnjen, ni znano niti, kaj predstavljajo: božanstvo, mitološko osebo ali pomembne prednike. Večina izmed 887 kipov je lociranih ob ognjeniškem kraterju Rano Raraku, saj je ta predstavljal vir materiala za polinezijske kiparje.


Velika sfinga, Egipt

Gromozanski kip sfinge, ki je pol človek in pol lev, varuje Keopsovo piramido ter je objekt neštetih legend in skrivnostnih zgodb. Lev je bil v starem Egiptu zelo pomemben simbol, ki so ga povezovali z močjo sonca, sfinge pa so bile kot simbol modrosti in moči varuhinje templjev. Starodavna civilizacija je Veliko sfingo v Gizi zgradila med vladavino faraona Kafre v 26. stoletju pr. n. št., vendar še danes ostaja ena najpomembnejših skulptur na svetu. S svojimi izjemnimi merami – visoka je 20 metrov, dolga pa kar 73 metrov, zahteva občudovanje vsakega, ki se pojavi pred njo.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page