Vina Frešer
V družini Frešer že več kot stoletje gojijo ljubezen do vinske trte in dela v vinogradu. V užitek jim je pobirati grozdje, ga stiskati in z njim polniti sode. S tem se ukvarjajo vse od leta 1832, so sedma generacija, ki to počne. Nazadnje sta Vladko in Tatjana Frešer vse niti predala sinu Matjažu, ki trenutno skrbi za to, da je bogata letina skrbno spravljena v steklenice.
Lega Ritoznoja se razprostira na obronkih Pohorja na 400 metrih nadmorske višine in ponuja razgled, ki sega vse do Boča in ptujske Donačke gore. Prve omembe kraja, kot uspešne podlage za vinogradništvo, segajo v davno leto 1500, ime Ritoznoj se je ohranilo od takrat pa vse do danes. Vinogradi družine Frešer obsegajo 12 hektarjev, na katerih uspevajo sorte Renski in Laški Rizling, Rumeni Muškat, Sauvignon, Chardonnay, Sivi Pinot in Modri Pinot. Trte obdelujejo strojno, za ostalo poskrbijo njihove pridne roke. Priznavajo, da je res precej dela, a ga opravljajo z ljubeznijo.
Vino, ki ga pridelajo, si zasluži, da se ob njem uživa v primernem ambientu. V družinski stari vinski kleti, ki šteje kar 300 let, lahko gostje najamejo sef, kjer bodo z najbližjimi, s prijatelji ali s sodelavci uživali v nepozabnih doživetjih vinskih okusov.
Po ustnem izročilu naj bi edinstveni vodnjak v tej posebni kleti oddajal čudežno energijo in s tem vplival na oplemenitenje vina ter hkrati pozitivno deloval tudi na ljudi, ki se v njej zadržujejo. Z umestitvijo vinske banke s petnajstimi sefi v to starodavno klet, so ji dodali še eno posebnost, z namenom deliti jo z vsemi gosti ter jim omogočiti shranjevanje lastne zbirke vin pod temi edinstvenimi pogoji. Imena sefov so v čast antični Grčiji, ki je s svojimi pionirskimi metodami v pridelavi vin vplivala na zgodovino vina in razvoj vinarstva v skoraj vseh evropskih vinskih regijah, poimenovali po grških bogovih. Prav tako ima vsak izmed bogov povezavo z eno izmed petnajstih temeljnih človeških vrednot, ki so dandanes skupne večini ljudi na svetu. Glavni varuh vseh sefov je grški bog vseh bogov in ljudi Zeus, ki varuje vino in vse njegove kvalitativne lastnosti in prav tako skrbi za ostale bogove in s tem sefe, v katerih se hrani ekskluzivno vino Frešer.
Ob degustiranju vrhunskih vin Frešerjevi gostom postrežejo tudi z gurmanskimi dobrotami. Sladokusce razveselijo s slastno skutino ali z orehovo gibanico, ki sta narejeni iz domače moke, pečejo pa ju v krušni peči. K njima se prileže belo polsladko in aromatično vino, kot je Rumeni Muškat, ki očara s sadnim okusom in z vonjem bezga. Ne boste zgrešili, če poleg gibanice poskusite tudi ledeno vino znamke Prudentia, Laški Rizling. Prevzeli vas bodo sadni okus po citrusih, obogatenost z ostankom sladkorja in predvsem edinstven okus po prezrelem grozdju. Ljubitelje narezka medtem očarajo pri Frešerjevih doma pripravljene mesne dobrote, domače salame in pašteta z bučnimi semeni in z oljem, ki se naravnost zlijejo z Laškim in Renskim Rizlingom. Ker pa je vino od nekdaj poročeno s sirom, ponujajo tudi proizvode lokalne sirarne: od svežega, en dan starega sira, sira z ogljem, odležanega tri tedne, do tri mesece starega sira. Gostje lahko uživajo tudi hišno specialiteto, posebnost, ki je ni na voljo drugod: sire, obležane v rdečem vinu Modri Pinot, znamke Markus Roux. Sire ponujajo s posebnimi marmeladicami, značilnimi za okolje: s skutino marmelado, marmelado iz bezgovih jagod in seveda z marmelado iz vina. Ta je pripravljena iz rdečega vina Modri Pinot, jurke in ledenega vina. Katero vino se ujema s katerim sirom, boste najlažje preverili tako, da vino enostavno poskusite. Sicer velja nekakšno pravilo, da gredo sveži siri k svežim vinom in bogati siri k bogatim vinom.
Comments