top of page

Stimulacija čutov

Lexus LC Convertible


Pri Lexusu so si zadali nič kaj skromen cilj: kreirati najlepši kabriolet, ki ga je publika kdajkoli uzrla. Resda imajo vsake oči svojega malarja, a lahko bi rekli, da so bili japonski oblikovalci nič kaj lahki nalogi kos.


Podaljšek Toyote, znan kot Lexus, svoj luksuzni značaj zagotovo najbolje izkazuje v zastavonoši prodajne palete z imenom LC. Poleg kupeja želi vznemirljivo vozno izkušnjo dostaviti tudi novi kabrio, ki je prav tako osupljiv z dvignjeno kot tudi s spuščeno streho, ko je na ogled razkošna kabina, odeta v najboljše materiale.


Kar precej kabrioletov na trgu se sooča z enako težavo: brez strehe izgledajo krasno, medtem ko ob njenem dvigu povsem izgubijo svojo eleganco. In da se to ne bi dogodilo tudi pri njihovemu novemu izdelku, so Lexusove glavce dolgo tuhtale, kako bi kupeju LC odrezale streho, ne da bi oškodovale seksi strešno linijo, ki predstavlja enega od največjih čarov modela. Želeno silhueto jim je uspelo ohraniti z implementacijo mehke strehe, ki se perfektno razteza proti zadku vozila. Profil je res čudovit, saj so se izognili mnogokrat videni ostri prekinitvi linije in namesto tega dizajn zaključili z dinamičnim strešnim spojlerjem. Svojo genialnost je pokazal tudi inženir ekipe, ki je naštudiral, da se streha zloži izredno kompaktno in tako prtljažniku ne odžira preveč prostora. Da bi zagotovili dolgo življenjsko dobo strešnega mehanizma in omogočili tiho kabino, so premišljeno zasnovan element, ki se spusti in dvigne v 15 sekundah do hitrosti 50 km/h, rigorozno testirali tudi v zmrzljivih pogojih in ugotovili, da se najmanjše težave pojavijo šele pri 18 tisoč ciklih uporabe.




Naslednji vrhunec kabrioleta LC predstavlja fuzija eksterierja in interierja, kar so dosegli s pravo barvno koordinacijo kabine, strehe in karoserije. Posebna izdaja modela, razkazana na promocijskih fotografijah, se ponaša s telescem v kraljevo modri, ki se elegantno steka v kabino, kjer razblinja prefinjeno prešito belo usnje. Videz finalizira streha v enakem odtenku, s čimer je ta primerek popoln za križarjenje po obalni magistrali ali luksuzni marini. Nam je kombinacija, da dol padeš, a kupci si bodo streho lahko omislili tudi v črni ali bež, jo sparirali z želeno barvo zunanjosti in tako izrazili svoj individualni stil.

Ob spuščeni strehi bo najbolje do izraza prišel znamkin prosto dihajoči 5,0-litrski osemvaljnik, saj bo takrat poleg vetra v laseh v zraku tudi senzualna simfonija, ki jo ustvarja 471 razigranih kopitarjev.


Pri Lexusu so sicer prvič eksperimentirali z avtomobilom z mehko streho, a so kljub temu že v prvo žebljico zadeli na glavico in tako moramo priznati, da končni izdelek izraža lepoto, ki stimulira čute.


Ava Tomlje



bottom of page