top of page

Kreacije za uživanje

Martina Marenčič stoneware


Kako je lepše začeti dan kot s skodelico odlične kave, postrežene v unikatni ročno izdelani skodelici? Slovenski akademski kiparki Martini Marenčič ravno tovrstno veselje strank ob uporabi njenih estetsko in funkcionalno dovršenih kreacij predstavlja največji navdih za ustvarjanje in nadaljnje raziskovanje različnih materialov, tekstur in barv.Odkar pomni, je Martina Marenčič zaljubljena v svet umetnosti. Že pri rosnih letih so učitelji prepoznali njen talent, jo spodbujali k slikanju, grafiki in risanju ter njena dela pošiljali na številna tekmovanja in razstave, zato je pozneje brez večje dileme izbrala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, šolanje pa nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost, kjer se je odločila za smer kiparstvo. Ker verjame, da se ljudje učimo vse življenje, je tudi po zaključenem šolanju nabirala znanje s pomočjo knjig kot tudi interneta, ki je prava zakladnica znanja. Letos se je za pol leta preselila v hrvaško Istro, kjer se je z velikim veseljem učila raznih tehnik na področju keramike od priznane umetnice Jadranke Ostić v pulski umetniški zadrugi Krater.


Kljub obvladanju dela z različnimi materiali, je Martina Marenčič zadnjih pet let zaljubljena v stoneware ali po naše kamenino, saj jo navdušuje odlična kakovost končnega izdelka, kakor tudi pestra paleta tekstur in barv, ki jih ponujajo proizvajalci. Njeni izdelki so z vidika dizajna usmerjeni k preprosti sodobni formi, a ključna lastnost je po mnenju kiparke to, da izdelki dosegajo visoko estetsko kot tudi praktično vrednost. Ker so narejeni iz glazirane kamenine, so čvrsti, varni za strojno pomivanje in tako lahko svoje lastnike razveseljujejo še dolgo časa.Oblikovno izpopolnjene izdelke izpod rok Martine Marenčič so prepoznali tudi v tujini - redne stranke ima v Angliji, Avstriji, Belgiji in Španiji - medtem ko lahko na naših tleh njene izdelke najdemo v trgovini Ika v Ljubljani in galeriji ReGalery v Kopru, od februarja 2019 pa tudi na spletnem zbirališču unikatnih kreativnih izdelkov www.etsy.com.


Ker Martina Marenčič želi, da stranke z užitkom uporabljajo njene kreacije, ker jim izboljšajo izkušnjo priprave in uživanja hrane ter njihovih najljubših pijač, izdeluje tudi po naročilu. Poleg omenjenih posod, krožnikov in skodelic, ustvarja kuhinjske umivalnike, svetlobne objekte, skulpture in še kaj, pri čemer se vedno najprej spozna z naročnikom in s prostorom, išče podrobnosti in se poskuša postaviti v njihovo kožo. Predstavlja si, da v tem prostoru biva, bere na mestu, kjer bo pozicionirana luč, pomiva posodo v koritu in je s krožnika za tisto mizo.


Pravi, da ima idej in navdiha vedno na pretek, zato vedno načrtuje sveže in zanimive projekte; posebej pri srcu ji je prihajajoča razstava, ki bo svoja vrata odprla 8. marca 2019 v galeriji Runa v Piranu in na kateri se bo predstavila skupaj s sedmimi različnimi umetnicami, ki ustvarjajo z glino, lesom, usnjem in s kovino. Hkrati pripravlja blog Love4Clay, ki bo temeljil na posredovanju znanja o ustvarjanju keramike in na splošno umetniških projektov. Idejo, katere bistvo je približati proces izdelave ljubiteljem umetnosti, vse od prvih zametkov in skic do končnega izdelka, razvija že kar nekaj časa in bo v kratkem tudi realizirana.


www.love4clay.com
Kommentare


bottom of page