top of page

Kozmetika iz kuhinje

Updated: Sep 6, 2018

Ob trendu naravne kozmetike zasledimo vedno več nasvetov o negi kože doma. Marsikatera ženska lepotna revija nam zna postreči s preprostimi nasveti o negi kože: »Iz kuhinje vzamete to in to in pripravite masko ali piling. Če je dobro za uživanje, je dobro tudi za kožo.« Pa je res?



Najprej moramo vedeti in se zavedati, da lahko kozmetični laboratorij iz rastline ali pridelka izvzame točno želeno molekulo. Zelo nerealno je pričakovati, da bomo na primer na obraz naribali korenček in pričakovali absorbcijo vitamina A v kožo. Že s to preprosto in logično trditvijo odpade velik delež čudežnih domačih pripravkov.


Piling s soljo

Največkrat delamo preproste napake. Pri pilingu na primer nikoli (!) ne vzemimo soli ali sladkorja, saj kristali z robovi delajo mikro ranice. Te mikro ranice se zacelijo v mikro hrastice, ki se odluščijo v drugačnem ritmu kot zdrava koža. Posledica je luščenje povrhnjice. Logično? Seveda. Zamenjajte in raje uporabite kavna zrna ali mivko. Tudi velikost delčkov je tu primernejša.


Limona

Limona spremeni naravni pH kože. S tem porušite ravnovesje bakterijske flore, ki je nujna za nemoteno obrambo povrhnjice. Če uporabljate limono zaradi vitamina C, jo preprosto zamenjajte s šipkovim čajem. Uporabite ga večkrat dnevno kot pripravek za osvežitev obraza.


Glina

Glina je super. Vendar dokler se ne posuši. Glina nase veže vse, vodo, maščobo in toksine. Če vlage v svoji bližini nima, jo bo vlekla iz okolice (ravno tako maščobo). Ker ima naša koža veliko več vlage kot ozračje, se bo glina spravila nanjo. Zato jo je nujno nenehno vlažiti.


Dober tek vam in vaši koži. Z razumom in s strogo presojo lahko marsikaj uporabite, da bodo siti tako trebuh kot koža.


Anja Rednak Jakšić



bottom of page