top of page

Korak proti zdravju


Ste že slišali za LCHF (low carb high fat)? Gre za način prehranjevanja, pri katerem v organizem vnesemo malo ogljikovih hidratov in veliko maščob, vnos beljakovin pa ostane zmeren. Pri tej metodi ni tehtanja hrane, štetja kalorij ali nevzdržnega odrekanja, samo uživanje zdrave hrane, ki prispeva k boljšemu počutju in zdravju, obenem pa tudi k izgubi odvečnih kilogramov.


Poznamo na tisoče raznoraznih diet, ki obljubljajo magične rezultate, a se na dolgi rok izkažejo za neuspešne. Običajno so zastavljene tako, da zahtevajo veliko odrekanja, ki ga na začetku še sprejmemo, nato pa postane nevzdržno, zato se dieti odpovemo, kar povzroča izgubo motivacije in nezadovoljstvo. Takšne diete večinoma sploh niso zdrave, ne za našo fizično stanje kot tudi mentalno, kajti povzročajo obremenjenost s prehrano, nenehno štetje kalorij in slabo voljo.



LCHF prehrana je zasnovana drugače. Ne gre za strogo odrekanje, ampak za vračanje k hrani, ki so jo jedli praljudje, lovci in nabiralci, ki niso poznali živil z veliko škroba, kot so kruh, testenine, riž, kaj šele sladkarije in gazirane pijače. Z industrijsko revolucijo smo ljudje začeli vedno bolj posegati po ogljikovih hidratih, ki nudijo hipni dvig energije in potešitev, ki ne traja dolgo. Začeli so se kazati zametki epidemije debelosti, ki je nato zajela celoten svet. Hrana današnjega časa je problematična zato, ker v našem telesu razpade na sladkorje, ki se absorbirajo v kri in povečajo stanje inzulina. Ta je odgovoren, da se presežki hranljivih snovi shranijo kot rezerva v maščobnih celicah, ki se kopičijo. Diametralen efekt pa ima vnos zelo majhnih količin (ali popolna odstranitev) ogljikovih hidratov, saj s tem stabiliziramo nivo glukoze v krvi, generira se manj inzulina in posledično se porablja zaloga v maščobnih celicah.


Z LCHF-prehrano torej telo naučimo, da za energijo začne učinkovito trošiti svojo lastno maščobo. Toda ne gre samo za izgubo odvečnih kilogramov, ampak še pomembneje, za pozitivne vplive na zdravje in počutje. Mnoge znanstvene raziskave so pokazale, da s prehranjevanjem po metodi LCHF uravnavamo krvni sladkor in holesterol, manj je želodčnih težav, zgage, kariesa, zmanjša se tudi želja po sladkorju, s katero se bori mnogo ljudi. Uživanje ogljikovih hidratov v manjši meri prav tako pozitivno pripomore k bolj čisti koži in izgubi celulita ter omogoča čez dan enakomerno razporejeno energijo in občutek sitosti.



Kako začeti? Najprej je iz hladilnika in shrambe potrebno odstraniti živila, ki spravljajo v skušnjavo. To so sladkarije, slani prigrizki, sadne in gazirane pijače, žita vseh vrst in živila, ki jih vsebujejo, znebiti se je treba tudi nezdrave predelane hrane. Kot že ime LCHF pove, se ogljikovim hidratom ni treba povsem odpovedati, toda priporočljivo je, da jih dobimo iz zelenjave. To kombiniramo z vsemi vrstami mesa, z ribami in morskimi sadeži, jajci, mlečnimi izdelki, z oreški, s semeni in s sadjem z manj naravno prisotnega sladkorja.


Količina zaužite hrane ni pomembna, zato pozabite na štetje kalorij in se raje zanesite na svoje občutke. Za potešitev žeje je najbolje poseči po vodi, nesladkanem čaju in kavi, občasno si lahko privoščite tudi kozarec vina. Da bo sprememba prehrane lažja, lahko posežete tudi po nizkohidratnih zamenjavah za testenine in kruh ali eksperimentirate z LCHF-različicami znanih slaščic. Možnosti za pripravo okusnih jedi so neomejene, potrebna je samo želja in volja po spremembi in bolj odgovornem odnosu do svojega telesa.


Ob vsem povedanem je treba poudariti, da prehod na LCHF kot vsaka druga sprememba v prehranjevanju lahko povzroči začasne stranske učinke (nezbranost, razdražljivost, utrujenost, glavobol), za večino katerih je krivo pomanjkanje mineralov. Nezaželene simptome lahko odpravimo z rahlo povečanim vnosom soli in s pitjem dovolj tekočine.




bottom of page