top of page

Izpadanje las

Če želimo razumeti izpadanje las, pa naj gre bodisi za normalno bodisi za prekomerno izpadanje las, je dobro najprej razumeti sam proces rasti in življenjsko dobo las.


Življenjska doba las je razporejena na tri faze in traja približno od 4 do 6 let, potem las izpade. Prva je faza aktivne rasti las; v tej fazi se nahaja 90% las na glavi. Potem je faza mirovanja in v tej fazi se nahaja približno le 1% las. Ostalih 9% las je v fazi odmiranja; v tej fazi gre za obdobje, ki mu sledi izpadanje las, traja pa 3 do 4 mesece. Normalno je, da z lasišča izpade do 100 las na dan. Pri dolgih in temnih laseh je takšno izpadanje precej bolj očitno kot pri svetlih in kratkih laseh, saj je očem manj vidno. Včasih je izpadanje las res čezmerno, največkrat pa se pokaže, da je le-to posledica stresa, nepravilne prehrane, hormonskih sprememb v telesu, uživanja zdravil ... Vsekakor je treba najprej ugotoviti vzrok za čezmerno izpadanje las in po potrebi se lahko obrnemo na dermatologa, če menimo, da je izpadnje las resnično prekomerno.


Kadar gre za izpadanje las, je na voljo mnogo teorij, ki pa niso utemeljene. Ena takšnih teorij je, da pogosto umivanje in česanje pospešujeta izpadanje las. Lase moramo umivati vsak teden, tudi kadar se pojavi povečano izpadanje las. Las, ki se nahaja v fazi odmiranja, bo tako ali tako slej ko prej izpadel. Naslednja neresnična teorija je, da bodo lasje močnejši in bodo manj izpadali, če jih bomo postrigli. Tega ni dokazal še nihče. Sam las je namreč mrtva struktura, pomembna je samo lasna korenina oz. lasni mešiček, ki mora pravilno delovati in izločati proteine (keratin), iz katerih las nastaja. Marsikdo je prepričan, da sta vzrok za izpadanje tudi mastno lasišče in prhljaj - tudi to je zmotno razmišljanje. Prav tako lahko lase še naprej barvamo, čeprav izpadajo bolj kot običajno; barve za lase, ki jih danes uporabljajo frizerji, so zasnovane tako, da ne poškodujejo lasnega stebla ali korenine.V prehodnih letnih časih, kot sta pomlad in jesen, se prav tako lahko pojavi povečano izpadanje las, kar pa še ni alarm, da bomo ostali brez las, ali da se nam bodo le-ti močno razredčili. Raziskovalci so dokazali, da je prav v spomladanskem in jesenskem času nek odstotek las na glavi, po fazi mirovanja in odmiranja, pripravljenih na izpadanje. Prav tako ne smemo pozabiti, da je življenjska doba las od 4 do 6 let, tako da se vsakih 4 do 6 let lahko pojavi vidnejše izpadanje las, ki pa naj ne bi trajalo dlje kot 6 mesecev. Starejši kot smo, bolj so ta izpadanja očitna, in normalno je, da se z leti lasje redčijo tako pri moških kot pri ženskah.


S pravilno izbiro proizvodov za nego las lahko precej pripomoremo k zdravim in lepim lasem. Z ustrezno nego lahko bistveno upočasnimo določene neželjene procese. Zdravo lasišče potrebuje veliko različnih mineralov (esencialni minerali) in vitaminov, ki do lasnih mešičkov pripotujejo po krvi. Najpomembnejši so vitamini skupine B, železo, baker, cink in silicij. Zdravo lasišče je osnova za lepe, močne in goste lase.


Večina primerov prekomernega izpadanja las je psihičnega izvora, zato je zelo pomembno, da se znamo sprostiti, da se ukvarjamo s športom, da si vsak dan privoščimo kratek sprehod ali sproščujoč pogovor s prijateljem. Veliko primerov izpadanja las je le začasnih ali ozdravljivih.bottom of page