top of page

Indijski modni guru

S petimi lastnimi trgovinami v Indiji in z močno prisotnostjo v najprestižnejših butikih na planetu, s pomembnimi nacionalnimi in globalnimi sodelovanji, kot tudi z izredno oporo v bollywoodski filmski industriji, je Sabyasachi Mukherjee postal spoštovano in slavljeno ime v modnem svetu.


Pod svojo istoimensko znamko ustvarja prečudovite dizajne, navdahnjene z bogato zgodovino Indije, ki jim skrbno in ljubeče življenje vdahnejo izkušeni rokodelski mojstri z uporabo tradicionalnih tehnik, ki se prenašajo skozi generacije. Hiša Sabyasachi med svoje glavne vrednote tako uvršča ročno delo, zapuščino prednikov, kreativnost in vrhunsko kakovost, ki so razvidne v vsakem edinstvenem kosu.



Danes eden najbolj priznanih oblikovalcev v domači Indiji je svojo pot v modni industriji pričel s študijem na Nacionalnem inštitutu mode, od katerega se je leta 1999 poslovil z diplomo in s tremi pomembnimi odličji, ki so mu dala dovolj zagona, da je že štiri mesece kasneje in s samo dvema zaposlenima začel graditi lastno blagovno znamko. Z dobrim razumevanjem želja potrošnikov je hitro osvojil indijski trg in se kot zmagovalec tekmovanja mladih indijskih oblikovalcev podal v London, kjer je sodeloval z eklektično Georgino Von Etzdorf, ki mu je razširila obzorja. Z novimi drznimi idejami se je vrnil v domovino, kjer je premierno pokazal svojo izpopolnjeno kolekcijo, ki mu je prislužila zavidanja vreden naziv prihodnost indijske mode.


Na ogled postavljena oblačila so bila v skladu z Sabyasachijevo preprosto, a zmagovalno oblikovalsko filozofijo, ki jo je nadarjeni 43-letnik opisal kot »personalizirana nepopolnost človeške roke«. Kot vir navdiha mu služijo puščave, romi, dekleta noči, starinski tekstili in kulturne tradicije domačega kraja Kolkata, katere s fuzijo stilov, sijajnih detajlov in živahnih barv prenaša v 21. stoletje.


Pomladi 2003 je Sabyasachi z odlično predstavo na tednu mode v Singapurju vzbudil pozornost mednarodne javnosti in dobil priložnost uriti svoje sposobnosti ob velikanih, kot sta Jean Paul Gaultier in Azzedine Alaia.



Moderne silhuete z dušo so pritegnile tudi filmskega režiserja Sanjaya Leela Bhansalija, ki je Sabyasachija prosil, da pripravi kostume za njegov danes znameniti film Black. Ne dolgo zatem je v oblikovalčeve roke romala nagrada za najboljšega indijskega kostumografa, vanj pa se je zaljubil celoten Bollywood.


Uspeh na domačih tleh, kjer je bil razglašen za eno najpomembnejših osebnosti, mu je utrl pot na opevani newyorški teden mode, kjer je z glamuroznimi kreacijami temnih odtenkov, okrašenimi z avtohtonimi indijskimi vezeninami, zacementiral svoj status v mednarodni modni areni.


Korifeja Sabyasachi, ki je med drugim zadolžen za oživitev sarija, je danes našel nov izziv v oblikovanju prefinjenega nakita, kjer s kombiniranjem diamantov, rubinov in smaragdov ustvarja izjemne umetnine, prav tako pa oživlja pozabljene kolonialne zaklade, ki pričajo o dragoceni dediščini indijskega polotoka.



bottom of page