top of page

Harmonija telesa in duha

Tajska masaža


Masaža je ena najstarejših oblik zdravljenja, ki bistveno prispeva k ohranjanju dobrega telesnega in duševnega počutja, saj lajša bolečine, sprosti napetosti, povrne čustveno ugodje in pomaga vzpostaviti ravnovesje v telesu.



Na Tajskem je masaža eden najpogostejših načinov zdravljenja, saj spada s svojim tisočletnim izročilom med oblike tradicionalne tajske medicine. Starodavni sistem zdravljenja združuje akupresurne tehnike, indijska ajurvedska načela in spoznanja joge. Tajci so bolezen videli kot neravnovesje telesa, misli in duha. Prastara tajska medicina namreč pravi, da je človeško telo sestavljeno iz duše in štirih elementov – zemlje, vode, zraka in ognja in da je zdravo le, ko so ti elementi med seboj uravnoteženi. To lahko dosežemo s stimulacijo glavnih energijskih točk v telesu, ki ponovno vzpostavijo občutljivo ravnovesje med fizičnim in duhovnim telesom.



Tajska masaža vsebuje veliko počasnega in blagega pritiskanja, raztezanja in vlečenja, zato je prilagojena vsakemu posamezniku glede na fizično in zdravstveno stanje, kondicijo in počutje. Deluje protibolečinsko, izboljša prekrvavitev in pretok energije, krepi imunski sistem, poveča gibljivost sklepov, stimulira limfni sistem in razstruplja telo, zelo učinkovita pa je tudi pri stresnih, čustvenih stanjih, pri sproščanju napetosti in umirjanju živčnega sistema, saj s pritiskom na akupresurne točke spodbuja sprostitev in dobro počutje.

Izbirate lahko med različnimi tehnikami masaž, izmed katerih vas bo vsaka na svoj način popeljala do istega cilja – do fizične in psihične sproščenosti. Tradicionalna tajska masaža je močnejša, suha masaža, pri kateri se ne uporablja olj, stranke pa so oblečene v udobna bombažna oblačila, medtem ko maserji obdelujejo njihove meridiane, po katerih se pretaka življenjska energija. Blagodejne učinke ima tudi tajska masaža z aromatičnimi olji, ki poleg suhega pritiskanja in raztezanja vključuje tudi gnetenje z naravnimi olji, ki imajo aromaterapevstki učinek, kožo negujejo in nahranijo. Predvsem pri lajšanju bolečin v mišicah in sklepih pozitivno deluje tajska masaža z zdravilnimi zelišči, ki so zavita v posebne bombažne snopke in segreta na prijetno temperaturo.


Jan Grobelšek



bottom of page