top of page

DB11 z značko AMR in s 630 konji

Pri Aston Martinu so za predlanski ženevski avtosalon napovedali svetovno premiero. Razkrili so, da gre za novega predstavnika, ki bo zamenjal model DB9, a le redki so verjeli, da bodo predstavili enega najlepših GT-jev na planetu. DB11 je bil s svojimi ostrimi potezami, z dolgim pokrovom motorja, razširjeno ikonično masko in z nizko strešno linijo ena glavnih zvezd dogodka.


Za nastop so ga opremili z mogočnim dvanajstvaljnikom s 600 konjskimi močmi, kateremu se je v letu 2017 pridružila osemvaljna enota, pomembna za trge, na katerih je politika obdavčitve avtomobilov strukturirana glede na zmogljivost motorja. A sedaj je čas za novo zastavonošo družine DB11. Dame in gospodje, pred vami je inačica AMR, ki je prejela nadgradnjo moči, o kateri pričata karbonska obdelava zunanjosti in divji zvok izpušnega sistema.


Najprej razčistimo, kaj pomeni oznaka AMR. Aston Martin Racing je divizija britanske znamke, ki je nastala lansko leto z namenom dostavljati najvišjo mogočo zmogljivost v cestno-legalnih primerkih. In DB11 AMR je v skladu s to filozofijo ugledal luč sveta. Astonovci so ga namreč pokazali na otvoritvi svojega zmogljivostnega centra AMR na slovitem dirkališču Nürburgring.


Srce avtomobila seveda predstavlja veličastni 12-valjni motor s prostornino 5,2 litrov in z dvema turbinama, ki razvija zajetnih 630 konjskih moči, kar je 30-konjski naskok v primerjavi z obstoječim DB11 V12, ki je do sedaj kraljeval družini GT-jev. Specifikacijske številke so tako bolj impresivne s časom 0-100 km/h v 3,7 sekunde in z najvišjo hitrostjo 335 km/h, na račun katere je DB11 z oznako AMR postal najhitrejši model v prodajni paleti Aston Martina.


Zmogljivejšo pogonsko enoto spremljajo modifikacije šasije in izpušnega sistema za še več vriskanja ob vožnji, medtem ko bodo za več zavistnih pogledov poskrbele nadgradnje zunanjosti, ki narekujejo umestitev razgaljenega karbona in lesketajočih se črnih detajlov. Te športne smernice so našle pot tudi v notranjost prestižnega vozila, kjer v oči padejo okrasne črte v živobarvnem odtenku limete.


Za tiste, ki si želijo še več ekskluzivnosti, so Britanci pripravili omejeno izdajo modela v prepoznavni barvni kombinaciji ekipe Aston Martin Racing, ki bo zaživela v le 100 enotah. No, če že razpirate denarnico, si je dobro omisliti še po meri narejen set prtljage, ki se popolnoma ujema s stilom luksuznega GT-ja. A če najbolj plebejski DB11 AMR stane 219 tisočakov, si lahko le mislimo, koliko bo treba odšteti za takšen paket.


bottom of page