top of page

Celostno reševanje težav

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je edinstven sistem zdravljenja, star že več kot 3.000 let, ki zdravstvene težave rešuje celostno, saj se posveča vzrokom, zaradi katerih je bolezen nastala, in ne samo zdravljenju simptomov. S tem upošteva, da je ves organizem medsebojno povezan, saj so notranji organi povezani med sabo, poleg tega pa je vsak notranji organ povezan z določenim tkivom, čutilom oz. telesno odprtino. Metode zdravljenja pri TKM so akupunktura, moksibustija, uporaba vakuumskih kozarcev – ventuz, akupresura in naravna zdravila. S temi metodami zdravniki kitajske medicine odpravljajo energijske blokade in poškodbe, nastale zaradi vpliva patogenih dejavnikov, kot so preobremenjenost, dolgotrajno čustveno stanje žalosti, strahu, skrbi in jeze ter neprimerne, prekomerne ali neustrezne prehrane, neustrezne fizične aktivnosti ipd.



V kitajski medicini bolezen pomeni porušeno energetsko ravnovesje med dvema poloma celote, ženskim principom »yin« in moškim principom »yang«. To je razloženo z naukom o »yin in yangu«, z naukom o »petih elementih« ter teorijo »qi« in »meridianov«.

Yin in yang sta univerzalni nasprotujoči si sili, ki se medsebojno dopolnjujeta in tvorita uravnoteženo in skladno celoto. Sta dinamična principa, saj se v medsebojnem odnosu neprenehoma spreminjata, preoblikujeta, vplivata drug na drugega in sta drug od drugega odvisna. Njuno ravnotežje v telesu je nujno za zdravje, ko pa je porušeno, pride do bolezni.

Tudi teorija petih elementov (les, ogenj, kovina, zemlja in voda) temelji na pojmu harmonije in ravnotežja. Ti elementi so v naravi med seboj tesno povezani in tvorijo stabilno celoto, prav tako se elementi med seboj proizvajajo in stimulirajo, obenem pa tudi nadzirajo in zavirajo. Ta kompleksna teorija predvideva, da vsakemu izmed petih elementov ustreza določen notranji organ, saj delovanje notranjih organov v določenem smislu ustreza lastnostim določenega elementa. Tako jetra ustrezajo elementu lesa, srce ognju, vranica elementu zemlje, pljuča kovini in ledvice vodi.


Vse bolezni so po TKM posledica nepravilnega delovanja notranjih organov, ki je povezano z nepretočnostjo meridianov, po katerih teče življenska sila qi. Ker so notranji organi povezani s preostalimi deli telesa, se notranje bolezni odražajo tudi na površini telesa oziroma na drugih tkivih. Zaradi teh tesnih povezav lahko zdravnik TKM s preiskovanjem zunanjih sprememb, na primer na očeh, barvi kože, jeziku, pulzu, ipd. ugotavlja delovanje notranjih organov, postavi diagnozo in določi zdravljenje. Po teoriji meridianov in notranjih organskih sistemov tradicionalne kitajske medicine velja, da če qi prosto teče po meridianih in notranji organi delujejo v medsebojni harmoniji, se človek bolezni lahko izogne.


Zdravnika po TKM zanima človek kot celota. Tudi človekovo slabo počutje obravnava kot bolezen, saj je to eden od znakov neravnovesja. Diagnostika temelji na merjenju pulza (tipanje radialne vene v šestih položajih), opazovanju (jezika, las, drže, oči, ipd.), poslušanju (govora, dihanja in kašljanja) in spraševanju (o subjektivnih znakih kot so utrujenost, koncentraciji, potenju, apetitu in žeji, okusu v ustih, prebavi in mokrenju, o bolečinah, ipd.). Opazuje se vse, kar se lahko opazi brez inštrumentov in poškodb bolnika. Na podlagi teh opazovanj zdravnik določi vzorec, po katerem se nato bolnika pozdravi. Kot metode zdravljenja zdravnik uporablja akupunkturo, moksibustijo, ventuze, akupresuro in kitajska zelišča.


Akupunktura je široko sprejeta in varna metoda zdravljenja, kjer zdravnik akupunkturist zabada tanke iglice v akupunkturne točke na telesu in s tem uravnava pretok vitalne življenjske energije qi po meridianih, z namenom da bi v telesu ponovno vzpostavili ravnovesje oz zdravje.

Moksibustija je terapevtska metoda s tako dolgo zgodovino kot akupunktura. Temelji na uporabi mokse oz. tleče cigare, ki daje toploto, ki učinkuje na akupunkturne točke. Njena lastnost je, da odpira kanale, ureja kroženje krvi in qi-ja, izganja mraz in vlago, greje maternico, greje vranico in želodec, ipd.

Ventuze so okrogli kozarci različnih velikosti. Z zažiganjem iz njih izsesamo zrak, da nastane podtlak, ki deluje terapevtsko. Z njimi izboljšamo prosti tok qi-ja in krvi po kanalu, zmanjšamo otekline in bolečine.



Tui-na masaža je prav tako del tradicionalne kitajske medicine. Preko uporabe masaže mišic in vezi se terapevt trudi vzpostaviti bolj harmoničen pretok qi-ja preko kanalov in s tem omogočiti telesu, da se samo ozdravi. Tui-na se uporablja za sproščanje ali razvajanje, kot tudi za resne terapije, kot so na primer športne poškodbe, kronične bolečine v sklepih in mišicah. Odlično deluje tudi kot preventiva, saj krepi imunski sistem.

Tradicionalna kitajska zelišča so zaklad kitajske kulture. Njihova uporabnost je esenca študija kitajske tradicionalne medicine in farmacije. V času 2.000-ih let je klinična uporaba kitajskih zelišč dosegla zavidljive pozitivne izkušnje in edinstvene učinke zdravljenja. Vsa zelišča uporabljena v TKM so pridobljena iz narave, imajo redke stranske učinke, so lahko dostopna in zelo učinkovita.


bottom of page