top of page

Amazonska princesa

Gal Gadot


Po štirinajstih celovečercih, v katerih sta nas zabavala Batman in Superman, je naposled le napočil čas, da smo na velikem platnu občudovali tudi Čudežno žensko, najbolj slavno superjunakinjo, ki je pokazala moškim, kako se zadevi streže. Lepa, dobrosrčna, inteligentna in predana kot amazonska princesa, ki jo upodablja, se je Gal Gadot v času, ko je postalo opolnomočenje žensk tako osrednja tema, uveljavila kot neverjetena vzornica za dekleta po vsem svetu.Že pri petih letih se Gal Gadot ni dalo ignorirati. Njena mama se spominja družinskega srečanja, ki se je zavleklo pozno v noč, a dolgo po tem, ko so ji prebrali pravljico in jo prepustili spancu, je deklica skočila iz postelje in se pridružila zabavi. Ker je sprva nihče ni opazil, je pozornost zahtevala kot prava bodoča zvezdnica: zagrabila je cev in vse navzoče poškropila z vodo in zraven zavriskala: »Poglejte me!« Vse od takrat energična Gal izstopa iz ozadja. V multimilijonski adrenalinski franšizi Hitri in drzni je kljub stranski vlogi mnogokrat zasenčila slavne soigralce kot Gisele, bivša strokovnjakinja za orožje izraelske obveščevalne službe Mossad. Tudi v superherojski akciji Batman proti Supermanu: Zora pravice, kjer je prvič upodobila ikonično vlogo Čudežne ženske, je zahtevala ravno toliko pozornosti kot glavna junaka filma.


S tem je samozavestna lepotica najboljše upanje, da razbije stekleni strop filmske industrije. Kljub uspešnim predstavam Margot Robbie v Odredu odpisanih ali Scarlett Johansson v Maščevalcih, hollywoodski studiji ne želijo tvegati še kakšne polomije, kot sta bili Catwoman ali Elektra. A očitno je prišel čas, da Čudežna ženska, nesmrtna amazonska vojna princesa, po 76 letih dobi čisto svoj film, in to narejen velikopotezno.


Če je izdajalec stripov DC želel drzen glamur, je z Gal naredil pravo odločitev. Miss Izraela pri 18 letih je kljub uspešni karieri zapustila manekenski svet, da bi odslužila vojaški rok v izraelskih obrambnih silah, kjer je delovala kot bojna trenerka. Priučila se je tudi spretnosti z orožjem in različne taktike bojevanja, ki so bile sicer skorajda neuporabne, ko je študirala pravo, toda kasneje v Hollywoodu so ji prišle pošteno prav.Medtem je dvanajst tisoč kilometrov stran losangeleški direktor izbora igralcev na steni manekenske agencije opazil Galin obraz in jo povabil na avdicijo za Bondovo dekle v Kvantumu sočutja, 22. filmu o najslavnejšem tajnem agentu. Vloga je sicer romala v roke Olge Kurylenko, a nič ne de, saj jo je isti direktor izbral za tri nadaljevanja izjemno uspešne franšize Hitri in drzni, kjer je navdušila z lastnim izvajanjem drznih kaskaderskih točk. Sledili sta vlogi v trilerjih Zločinski um in Triple 9, kjer je rjavolaska zaigrala ob svetovno znanih zvezdah. Toda v tistem času je bila še pomembnejša skrivnostna avdicija, saj ji je ta spremenila življenje. Skrivnostna zato, ker ni smela niti izvedeti, za kateri film gre, pomembna pa zato, ker si je z njo zagotovila vlogo superjunakinje Čudežne ženske.


Gre za prvo superherojsko senzacijo v več kot desetletju, kjer je ženska prevzela glavno vlogo in tudi režijo. Vse niti je vklekla Patty Jenkins, kateri so zaupali budžet v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev, da čimbolje izvrši alternativo agresivnim moškim superherojem in Čudežno žensko oziroma njeno skrivno identiteto Diano Prince prikaže, kot si jo je zamislil ustvarjalec William Moulton Marston; kot zaščitnico nedolžnih, lepo, dobrosrčno, obdarjeno s supermočmi in s čarobnim orožjem.


Kljub temu da so mnogi dvomili v uspeh filma, je Čudežna ženska lani dominirala svetovnim kinematografom. Z vrhunsko interpretacijo Gal je nastal kompleksen in karizmatičen končni izdelek, ki se je povzpel na četrto mesto najbolj uspešnih filmov v letu 2017. Za doseg tega je predana 33-letnica morala teči, skakati in se bojevati v razkazujočem kostimu sredi ledene londonske zime, po zaključku pa se je z velikim nosečniškim trebuščkom vrnila v studio, saj je ekipa želela narediti dodatne kadre – Gal je očitno neke vrste čudežna ženska tudi v realnem življenju.


Ava Tomlje

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page